miercuri, 3 februarie 2010

Lecturi Urbane, Yukio Mishima si omul care venea de la anticariat

De fiecare data cand se termina Lecturi Urbane simt ca mi s-au urcat la cap ca sampania spumoasa: cateva zeci de minute si ma regasesc pe peron fara a putea spune cate pahare am baut. Imi raman in minte multe zambete, multe strangeri de mana, multe povesti. Lecturi Urbane este un proiect tesut din povesti: cele din cartile pe care le impartim si cele pe care le cream intr-un co-autorat benefic cu cititorii din metrou. Unele devin scheciuri generatoare de rasete si destindere, altele...raman ceea ce sunt: povesti cu potential de induiosare mare.

De la aceasta editie a Lecturilor Urbane am adus acasa povestea unui tanar ce arunca ocheade spre cartea din mana mea. Un Yukio Mishima un pic ponosit, asa cum ii sade bine unui scriitor reputat a fi ultima personalitate japoneza care s-a sinucis prin seppuku, nu avea aerul ca ar putea atrage pe nimeni. Si totusi isi gasise perechea! Tanarul tocmai se intorcea dintr-un anticariat si a fost foarte bucuros sa poata face cunostinta cu japonezul dintre file, dupa care mi-a declarat plin de zambete ca ar dori sa vina cu noi data viitoare.

O doamna ce mi-a spus ca abia imi intelege cuvintele din cauza oboselii s-a luminat toata cand i-am oferit cartea si mi-a zis ca numai in Barcelona i s-a mai intamplat asta. Se poate in Barcelona, se poate si in Bucuresti! O domnisoara din Londra a plecat acasa cu un volum...voluminos si, speram, cu o impresie mai buna despre Romania. Un domn a scos din geanta o carte de la editia precedenta a Lecturilor Urbane in loc de salut.

Nu pot sa nu remarc faptul ca Lecturi Urbane  imi este profesor. De fiecare data ma invata o lectie pe care nu o stiam. Despre mine nu stiam ca pot interactiona asa de lin cu necunoscuti care-mi par aproape intotdeauna niste personaje dintr-un alt film. Despre ceilalti nu stiam ca sunt atat de nebuni si frumosi.

12 comentarii:

  1. deci, va sa zica, mai avem o sansa spre vindecare...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ceea ce faceti este o activitate demna de laude. Decat sa stea in metrou sau mai stiu eu unde la o barfa,sau sa stea sa citeasca cum se mai imbraca "vip-urile" de la noi,sau ca Mutu s'a drogat sau..:-@,mai bine citesc ceva si isi mai imbunatatesc cat de cat viziunea asupra anumitor lucruri,nu pt ca romanii nu ar fi culti,unii dintre ei,dar au cateodata niste conceptii...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Zazu: Data viitoare hai cu noi! :D
    @Hargrave: Multumesc frumos, dar tot meritul trebuie sa se duca la cei care au venit cu idei si apoi implementat-o :) Eu doar...ma incarc cu energie pozitiva :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai,oricum meriti laude pentru ca mentii traditia! ^_^

    RăspundețiȘtergere
  5. :)
    felicitari
    si..multumesc pentru mishima (azi: inceput "Zapada de primavara" taman azi-asta da coincidenta)
    :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Intr-adevar, lectiile nu se termina asa de usor... ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Belle: Ah, si eu vreau sa citesc Zapada de Primavara! :) Sper sa-ti placa :)

    @Tequila: Eu mereu am senzatia ca sunt multe lectii ce trebuie invatate :)

    RăspundețiȘtergere
  8. oh
    e un Roman- litera mare se impune-terminat intre timp l-au adaptat pentru ecran chiar in Japonia
    trecut la kawabata-maestrul de go-il termin azi
    :)
    merci
    e o perioada in care am nevoie de asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  9. @Belle: Maestrul de go mi s-a parut peste nivelul meu, nu am reusit sa mi-l apropii de suflet, desi am inteles pe undeva lupta dintre nou si vechi...Multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. :)
    atnci sa fie soseki-cred ca este exact pentru tine cartea
    http://www.librarie.net/carti/52099/Calatoria-Sovaiala-Natsume-Soseki
    foarte japo chiar
    :)
    o zi perfecta de duminica
    :)

    RăspundețiȘtergere
  11. @Belle: Ah, vreau sa o cumpar! Mersi! :) O zi relaxata de luni ^_^

    RăspundețiȘtergere
  12. CD1: http://www.megaupload.com/?d=ILVZ5IJ1
    CD2: http://www.megaupload.com/?d=2QPDM52H
    zapada in cauza cu subtirare in romana
    zi perfecta
    :)

    RăspundețiȘtergere