In trecut i se spunea Edo si era un sat de pescari. Acum se numeste Tokyo ( 東京 ), ceea ce inseamna capitala din est, si este in topul "Most Livable City". Un gigant cu peste 35 de milioane de locuitori, 23 de districte speciale si 39 de orase administrate, plus 2 siruri de insule. Cand spunem Tokyo ne referim, de fapt, la una dintre cele mai mari zone metropolitane din lume, formate in urma unirii orasului Tokyo cu zonele limitrofe.
Cele 23 de districte speciale formeaza inima Tokyo-ului. La ele ma refeream cand scriam despre magia decoratiunilor de Craciun.
Cele 23 de districte sunt reprezentate cu verde si albastru
In CHIYODA se inalta maiestuos Palatul Imperial. Acesta este definitoriu pentru district pentru ca...el este districtul. Plus zona ce inconjoara Palatul Imperial pe o raza de 1 km. Palatul Imperial, altfel spus Castelul Edo, altfel spus Castelul Chiyoda. Ceea ce in japoneza se traduce prin "pamantul celor o mie de generatii". Chiyoda a tras paiul cel scurt la sorti: pe langa Palat, ii apasa umerii cladirea Dietei (Parlamentul Japoniei), a Curtii Supreme, resedinta Primului Ministru, dar si templul shintoist Yasukuni si Tokyo Station.
Palatul Imperial dupa finalizarea constructiilor in 1888
Palatul Imperial si podul Nijubashi
Photo Credit@phil harrold on Flickr (thank you!)
Cladirea Dietei
Templul Yasukuni
Photo Credit @ SBA73 on Flickr (thank you!)
Photo Credit @ ykanazawa1999 on Flickr (thank you!)
Tokyo Station (exterior)
Photo Credit @ ataq411 on Flickr (thank you!)
Daca Chiyoda vi se pare putin prea "apretat" acum, incarcat de oficialitati si pretiozitate, trebuie sa va marturisesc ca are si o latura opusa. Akihabara este raiul electronicelor, un cartier intreg dedicat ultimelor gadget-uri, computere, telefoane, jocuri, animatii, noutati in domeniul roboticii.
Photo credit@ Stuck in Customs on Flickr (thank you!)
CHUO este inseamna "centru". Zona reprezentativa a acestui district este Ginza, o zona pentru cumparaturi high-end despre al carei teren se spune ca este cel mai scump, din punct de vedere imobiliar, din lume. Exista cateva cladiri renumite care au fost construite in stil european, tinand cont de perceptia japoneza ca "european" e sinonim cu bun-gust, lux, high-class.
Fiecare parte a Tokyo are personalitatea ei. Pana si oamenii pe care ii intalnesti in diverse locuri-cheie par a imprumuta ceva din specificul acelui loc. Tot asa, in Ginza te poti plimba cel mai adesea printre doamne foarte aranjate, urmand fie moda occidentala, stil Chanel, fie purtand cu mare demnitate kimonouri extrem de scumpe si domni la fel de pusi la punct. Intreaga zona emana lux, un lux pe care nu cred sa-l mai fi intalnit prin calatoriile mele in Europa. Nu la acest nivel.
Photo credit @scion_cho on Flickr (thank you!)
Magazinul Mikimoto
Photo credit @Stuck in Customs on Flickr (thank you!)
(to be continued...)
Magazinul Mikimoto
Photo credit @Stuck in Customs on Flickr (thank you!)
(to be continued...)
azi ti-am descoperit blogul. este minunat.
RăspundețiȘtergereimi place blogul tau,mai ales scrii despre Japonia,o tara care deja este pusa pe lista mea de travel,sper sa ajung si eu intr-o zi acolo.
RăspundețiȘtergerepana sa ajung in Japonia,o sa iti citesc blogul,sa pot sa aflu mai multe despre poporul japonez.
Imi place cladirea din ultima fotografie :)
RăspundețiȘtergereExact ca si Lady Io, imi place la nebunie stilul arhitectural al cladirii din ultima fotografie. Ce contraste se gasesc in Tokyo, dar ele fac din oras sa fie frumos si misterios.
RăspundețiȘtergere@I heart: Bine ai venit! ^_^ Multumesc pentru aprecieri, sper sa gasesti multe lucruri interesante aici si sa ne cunoastem mai bine, apreciez foarte mult ca oamenii care ajung aici imi lasa ceva scris, imi da senzatia ca nu scriu degeaba :)
RăspundețiȘtergere@moschino: Multumesc, moschino! :) Iti urez sa ajungi cat mai curand in Japonia si sper ca te vei bucura de multe lucruri despre care am scris si pe care turistii nu le observa :) Acesta este si motivul pentru care eu ador sa stau mai mult intr-un loc, intotdeauna, inainte de toate, ma intereseaza cum traiesc oamenii acolo, care este cultura lor. De multe ori am senzatia ca lucrurile importante nu se transmit cum trebuie prin obiectivele turistice :)
@Lady Io: Si mie, si mie! Aseara eram putin obosita, insa intentionez sa includ mai multe fotografii cu arhitectura din Tokyo. Este fantastica prin imbinarea intre temple si alte cladiri mai vechi si cladirile nou-noute, futuriste, intre stilul asiatic si stilul occidental :)
@Cecilia: Exact! Si contrastele nu se opresc la stilurile arhitecturale. Merg mai departe, sunt un element intrinsec al Japoniei, dupa mine. Eu gasesc un contrast pana si intre marimea orasului, plus numarul mare de locuitori si curatenia lui. Mi se pare absolut genial ca un oras atat de greu de administrat, in opinia mea, sa mearga asa de...pe roate, cel putin privit din exterior. E mult mai curat si mai organizat decat in multe orase europene :)
cum sa nu iubesti un asemenea oras?
RăspundețiȘtergereun oras modern, plin de viata, cu o arhitectura impresionanta. trebuie sa fie o revelatie o vizita acolo!
RăspundețiȘtergerePare a fi un oras tare interesant! Sper sa am ocazia sa il vizitez la un moment dat.
RăspundețiȘtergereUraaa! Frumosul Tokyo la expoziţie. Abia aştepţi să ajungi la alte părţi ale lui: Asakusa, Odaiba, astea mai romantice :D
RăspundețiȘtergereApropo de ce zice Lucia, mi se pare că dacă locuieşti în Tokyo este destul de posibil să nu-l iubeşti. Cu excepţia cazului în care senzaţia că trăieşti într-o cutie cu sardine nervoase îţi oferă vreun fel de plăcere. Ca turist, însă este minunant. Îi duc dorul neîncetat, deşi mi-a displăcut iniţial cât de nejaponez este. Este ca un fel de capitală a unui mare imperiu care, în fapt, nu există. Însă este eclectic şi neobosit, iar pentru asta l-aş colinda străduţă cu străduţă.
@Lucia: Exista cai :D De exemplu, ai putea sa nu-l iubesti din cauza distantelor mari pe care le parcurgi in fiecare zi daca nu locuiesti in apropierea locului de munca. Nu stiu daca e o regula, dar multe familii japoneze inchiriaza mai degraba decat cumpara tocmai pentru a fi capabile sa se mute mai usor. Bine, a locui intr-o locuinta inchiriata e mai bine vazut in strainatate decat la noi, pentru ei e normal sa faci asta pana mai tarziu in viata.
RăspundețiȘtergereApoi ai putea sa nu iubesti Tokyo tocmai pentru ce scrie Michiyuki mai jos, este un oras mult prea agitat si pestrit (culmea, nu e pestrit in sensul inteles in Londra, unde intalnim toate natiile si toate limbile pamantului, in Tokyo majoritatea e inca japoneza, dar sunt unii dintre cei mai excentrici japonezi :)). Pentru cineva iubitor de mai multa liniste si traditie, alt oras ar fi probabil potrivit.
Insa eu, ca outsider, il consider fascinant. Cand ma pregateam sa merg in Japonia am oscilat intre Tokyo si Kobe, al saselea oras ca marime al Japoniei (dar fara indoiala mai mare decat Bucuresti). Nu regret decizia de a merge in Kobe, poate nu voi mai avea vreodata ocazia sa locuiesc intr-un mediu atat de frumos, la poalele muntelui si cu marea langa mine, intr-un oras-port, linistit si totusi avand toate cele necesare si interesante. Dar cred ca mi-ar fi placut ca Tokyo si cu mine sa ne "cunoastem" mai bine :)
@VertAnge: Si eu sper sa ajungi acolo! Cat despre mine, atat am de spus: le vreau pe toateeeeeeee (iar apoi impachetez si ciocolata in staniol, daca vrei :)))) Mai vreau sa il mai vad o data.
@Michiyuki: Daaaaa, este la parada fiindca merita. Fiindca pot sa explic cumva Tokyo, desi nu pot sa explic Kobe :) Tokyo poate fi impartit cu voi, cu turistii ce vor ajunge acolo, cu toata lumea, Kobe nu poate, Kobe nu poate fi decat locuit cu bucurie :)
Se pare ca amandoua l-am lasat pe bietul Tokyo in umbra unor orase mult mai mici :D Sunt de acord cu tine, e un oras de colindat, unde poti inspira la fiecare colt parfum de noutate, un oras care te face sa te simti viu, curios, un pic sagalnic, gata sa te amuzi de cele mai excentrice lucruri :)
yupii, un articol despre orasul meu preferat sau mai bine zis despre tara mea preferata chiar daca nu am ajuns pana acolo :))
RăspundețiȘtergere@Ana: Primul dintr-o serie de articole ^_^ Abia am inceput, Tokyo e mare, ne intindem la povesti :)
RăspundețiȘtergereMirona, abia astept continuarea. Tokyo e eclectic, elegant si sigur, un oras psecial rpin istorie si oameni.
RăspundețiȘtergereImi e un dor nebun de vremea cind locuiam in Odaiba, luam Yurikamome spre job si studiam oamenii din tren. Ador japonezele atit de elegante, fine si cu o politete desavirsita, tinerii relaxati din Harajuku si bussiness men in costumele lor negre.
Elena, multumesc pentru asteptare! Imi pare extrem de rau ca dureaza, am sa ma straduiesc mai mult :) Sper ca in weekend sa pot continua :)
RăspundețiȘtergereFrumoase amintiri, cred ca am o *mica* idee despre ce imi scrii ^_^ Acum mi-e dor si mie de lucruri similare :)))
Buna! Vroiam sa te intreb daca stii unde pot gasi informatii despre semnificatia culorilor in cultura japoneza. Am un proiect de facut si nu gasesc nicaieri pe net. Raman datoare :)
RăspundețiȘtergereBuna, Lucia :)
RăspundețiȘtergereAm gasit ceva aici:
http://www.three-musketeers.net/mike/colors.html
http://japanese.about.com/od/japanesecultur1/a/Japanese-Conception-Of-Red.htm
Din experienta mea, pot adauga: soarele e rosu in Japonia, nu galben, ca in multe culturi europene. Rosu si albul sunt culori traditionale ale Japoniei, albul reprezentand orezul.
In general, japonezii prefera culorile pale pentru imbracaminte, n-ai sa vezi prea multi oameni imbracati in culori tipatoare (gen portocaliu intens, verde, mov). Atunci cand se dau bani la o nunta, unui copil cu ocazia zilei de Otoshidama, la inmormantare sau alte ocazii, culorile ce se regasesc pe plicul cu bani au semnificatii aparte, traditionale.
Sper ca ti-a fost de ajutor oarecum, scuza-mi intarzierea! Spor!
te rog,poti sa scrii un articol despre cat de scumpa este viata in Tokyo?adica un articol,pentru turisti,de ce buget ar vea nevoie.
RăspundețiȘtergerela cazare este simplu,ai de unde sa alegi,de cele mai ieftina pana la cinci stele,dar in rest nu prea stiu,de ce buget as avea nevoie.
mersi.
Moschino, multumesc pentru sugestie. Am sa includ asemenea informatii in seria curenta, despre Tokyo. Atata doar ca imi ia ceva timp sa continuu din cauza unor preocupari intense offline ^_^ Scuze, sper sa-mi actualizez informatiile (eu stiu preturi de acum 2 ani deja...) la timp pentru calatoria ta :)
RăspundețiȘtergereda,cand ai timp sa scrii articolul,oricum nu plec prea plec prea curand,si vroiam sa stiu aproximativ,eu aveam impresia ca esti acum in Japonia.
RăspundețiȘtergerestau cu ochii geana pe blogul tau sa vad cand apare partea a doua :)
RăspundețiȘtergereMirona, uite un articol care m-a facut sa ma gandesc la tine:
RăspundețiȘtergerehttp://www.rfi.ro/cronica-insolita/poezia-infinita-a-japoniei/
Foarte frumos articol ! Sper sa am bani candva sa ajung acolo !
RăspundețiȘtergere@Lotus alb: Imi pare raaaaaaau! Tot incerc sa scriu partea a doua si ma tot intrerup. Am mai rezolvat din treburile offline insa ^_^
RăspundețiȘtergere@Lady Io: Superb! Multumesc tare mult, am citit randurile dlui. Visniec cu multa nostalgie, domnul chiar a scis pe limba mea :) Multumesc inca o data pentru informatie!
@Omul cu ciocolata: Tot asa imi spun si eu, cu singura adaptare la mine "sper sa am bani sa mai ajung acolo!" :) Printre proiectele mele se numara un ghid cu mici secrete, informatii ajutatoare pentru buget si diverse lucruri utile pentru cineva care doreste sa viziteze Japonia :)
Extraordinar oras, nu am cuvinte. Nu am stat niciodata sa ma uit asa atent la poze din Tokyo dar la postul acesta si celalalte am vazut ca este superb.
RăspundețiȘtergereimi place blogul tau! am dat intamplator peste el datorita acestui subiect - Japonia.
RăspundețiȘtergereas vrea eu sa merg acolo, dar momentan nu am adunat o suma suficienta. am tot cautat oferte pe net dar toate merg spre 3000-4000 de euro daca vreau sa vad si Tokyo si Kyoto. am gasit insa bilete destul de ieftine pe esky.ro cu 500 si ceva de euro dus-intors (cu o escala). si cazarea in Tokyo in apropiere de Ueno,nu e chiar asa de costisitoare. concluzia - mai bine calatoresc singura decat intr-un grup organizat, ca as iesi mai ieftin. atata doar ca nu-mi vine sa plec atat de departe singura. aici in Europa da, dar in partea cealalta a lumii...
voi ce ma sfatuiti?
@Mihaela: Tokyo nu seamana cu niciun oras in care am mai fost de atunci :)
RăspundețiȘtergere@Mirela: E de inteles ezitarea ta, Mirela. Europa e un teren oarecum familiar, te descurci cu engleza, cultura are multe puncte asemanatoare, nu pare atat de straina ca Asia. Insa eu iti pot asigura un lucru: putine locuri din lumea asta cred ca sunt la fel de sigure ca Japonia :)
Nu vei avea nicio problema cu siguranta personala, numai ca este intimidant sa nu intelegi nimic din ce se vorbeste, din ce e scris ici si colo, din ce mananci uneori :) Dar Japonia este o tara foarte civilizata, pentru un roman care se duce in Japonia nu mi-as face griji, pentru un japonez care vine in Romania insa m-as inspaimanta...
Pregateste-ti bine calatoria, traseul, hotelul, bugetul si du-te! Orice probleme ai intalni pe drum, te vei descurca fiindca nu vei fi singura, turistii nu sunt lasati asa, de capul lor sa se rataceasca sau sa se blocheze undeva. In Japonia exista japonezi destui care sa te ajute cu zambetul pe buze. Nu sunt alunecosi oamenii, majoritatea celor care te vor ajuta n-o sa astepte nimic in schimb, bacsis nu tb sa dai nicaieri. Cand nu stii ceva e suficient sa intrebi (la aeroport, la hotel, la ghiseul pt turisti etc).
m-au ajutat foarte mult link-urile despre semnificatia culorilor. si scuze ca a durat o luna pana sa spun "multumesc!" :)
RăspundețiȘtergereMa bucur, Lucia :) Nu-i bai, cu placere! ^_^
RăspundețiȘtergereToate bune acolo, la tine? Daca sunt bune cu tine, intreb. In rest ... se vede la stiri.
RăspundețiȘtergereSper ca iti este bine. Nu comentez de obicei, doar citesc. M-am gandit insa si la tine cand am vazut stirile azi.
@Cristina: Buna, Cristina! Ma bucur ca ne "auzim" :) Mi se intampla des ca oamenii sa creada ca eu sunt inca in Japonia. Scriu din Romania, am fost in Japonia, am locuit acolo, dar acum m-am intors :)
RăspundețiȘtergereMultumesc de gandul cel bun! Am sa-l transmit mai departe, la prietenii mei de acolo. Din pacate, oricat am incercat azi sa dau de unii oameni din Tokyo nu am reusit, se pare ca nu merg retelele de telefonie :( Sunt convinsa insa ca raspunsul autoritatilor este prompt, japonezii sunt foarte pregatiti pt astfel de cazuri :)
Stiu ca la noi, la stiri, apar tot felul de vesti alarmiste, insa guvernul japonez actioneaza preventiv. cand declara alarma/situatie de urgenta sau mai stiu eu ce, in inseamna ca situatia a scapat de sub control :)
Fata draga,
RăspundețiȘtergereNu am vrut sa scriu pe site-ul evz.ro care ti-a preluat cuvintele si gandurile despre Japonia. Iti scriu aici, doar cateva cuvinte despre Japonia de dupa 11.3.11. Cum bine scriai, japonezii s-au ferit de idioti, dar acestia le-au venit pana la urma de hac. Centralele lor nucleare au fost construite de niste magnati tembeli care nu au tinut socoteala decat de buzunarele lor. Si asta este suficient ca a III-a economie a lumii sa se prabuseasca ca un castel de carti. Toata povestea asta cu perfectiunea este doar "mambo-jambo" jurnalistic. Nu-mi propun sa conving pe nimeni, dar dupa ce am trait pe toate continentele locuibile ale pamantului, surpriza, surpriza, am ajuns la concluzia ca toti oamenii sunt la fel. Trebuie desigur sa fii in stare sa traiesti ca "bastinasii" acelui loc al planetei pentru un timp indelungat pentru a intelege asta. Si mai trebuie sa imbatranesti molcom si sa-i poti iubi si intelege pe cei traitori prin alte culturi.
Toate judecatile astea fantastice de genul Romania versus Japonia, Romania versus Germania, Romania versus universul altora ma fac sa vomit! Toata lumea in Romania compara chestiunile materiale ale unora impotriva altor rahaturi materiale ale altora. Probabil din aceasta cauza si iti scriu: prea mult negativism si prea ne credem "sub stacheta" in Romania. Trist, dar cumva si scrisul dumneavoastra contribuie la asta. Iar comentariile pe evz.ro, Oh Doamne, avem si noi idiotii nostri pietrificati.
Cutremurul japonez, acum actualizat ca fiind de gradul 9, n-ar fi trebuit sa lase tara paralizata, daca perfectiunea ar fi fost criteriul tehnologic. Trist sa vezi cum mor oamenii, cum totul este maturat de un tsunami, cum comentariile economice sunt de-a dreptul de necrezut... Cand ne uitam la oamenii de rand, fie in Japonia, fie in Romania, vezi ca nu au nici o sansa cand conducatorii lor sunt niste cretini. Japonezii nu fac exceptie. Totul este palavrageala pentru ca niste cuvinte mincinoase sa se vanda in speranta de a influenta mintea celor saraci cu duhul.
E trist cand traind in Romania, asta ne mananca tot sufletul!
Gheorghe
Va multumesc pentru comentariu. Imi asum diversele interpretari a ceea ce am vrut sa spun in maruntul text de la EVZ. Ma asteptam la comentarii de tot felul.
RăspundețiȘtergereCu toate acestea, tot ceea ce scriu este voit pozitiv, nu m-am aruncat la judecati Romania-Japonia in nicio parte a acestui blog, puteti verifica aceasta usor. Nu consider ca suntem "sub stacheta", laudandu-i pe japonezi nu am intentionat sa dau de inteles ca romanii ar fi sub ei.
Numai bine, o duminica placuta.
Super si vreau sa îtzi spun MULTZUMES MERCI ありがとうございました sau Arigatōgozaimashita am fost în Japonia în 2002 am fost în vacantza pe timp de o luna de zile pe siteul meu am sa pun o rubrica dedicata japoniei
RăspundețiȘtergerehttp://www.photos-mb.com
Merci encore pour ce beau blog et très intéressant ...
@Virgil: Si eu multumesc pentru vizita si pentru aprecieri! ^_^ Un weekend placut!
RăspundețiȘtergereMerci.....
RăspundețiȘtergereIm citit adineauri articolul tau in EVZ. Este fascinant, articolul si japonezii.. Descrii foarte realist si ce-i mai important, atingi esentialul in cele cateva fraze. Multumesc mult, am citit pe nerasulate.In clipa urmatoare te cautam pe facebook. Cunosc istoria lor, insa prea putin despre japonezii de azi. Poti sa-mi recomanzi bibliografie?
RăspundețiȘtergereVlad F.Tatar
@Vlad: Buna, Vlad! Multumesc pentru vizita!
RăspundețiȘtergereDescriu ce am simtit eu, ce este esential pentru mine, multi ti-ar spune ca nu este realist fiindca nu m-am incumetat la evidentierea aspectelor negative, mai ales in situatia de fata, cand Japonia e lovita.
In ceea ce ma priveste, eu urmaresc mai degraba informatiile de pe internet pentru actualitatea japoneza (NHK TV, ziarul JapanTimes, Asahi, blogurile pe care le am in coloana din dreapta jos etc).
O carte care mi s-a parut foarte interesanta si din care am inteles mai bine cum si de ce au ajuns japonezii asa cum sunt azi, pe plan economic mondial, este "Japonia erei Meiji - Nasterea unei mari puteri", Lucia Popa si Simona Drula.
Daca te uiti pe bookdepository.co.uk vei gasi foarte multe carti despre Japonia moderna, in engleza sau alte limbi straine. Eu am comandat de mai multe ori de acolo fiindca au o selectie buna de carti si livrarea este gratuita in toata lumea :)
Numai bine!
...am început sa pun fotografii multzumesc pentru vizita ....
RăspundețiȘtergereBuna seara,Mirona
RăspundețiȘtergereAm descoperit blogul tau acum,cand imaginile dezastrului sunt obsesiv transmise de catre televiziunile noastre cu o lipsa de profesionalism totala.
Admiratia mea pentru acest popor a sporit dupa ce ti-am citit randurile, dupa ce am vazut imaginile ca dintr-o alta lume.....Iar faptul ca ai trait printre ei mi se pare ca o calatorie in alte dimensiuni.
Toata admiratia mea pentru ca impartasesti cu noi,vizitatorii, aceasta poveste din Tara Soarelui Rasare!
Am citit totul cu mare-mare interes!
Multumesc!
Cu prietenie,
Teodora
@Teodora: Buna, Teodora! Iti multumesc pentru vizita si pentru cuvintele frumoase ^_^ Nu pot sa nu impartasesc, n-am cum sa ignor tot ceea ce am invatat si trait acolo, daca n-as scrie probabil ca mi-as innebuni familia si prietenii, care deja pot sa scrie ghiduri despre Japonia :))
RăspundețiȘtergereSper sa ne mai "auzim"! :) O saptamana usoara!
Buna, Mirona! Sunt una dintre persoanele care au descoperit blogul acesta datorita randurilor scrise de tine pt evz. Si vreau sa-ti spun doar atat: felicitari pt cum ne "arati" Japonia, se vede atat de frumos prin ochii tai... Ne starnesti curiozitatea :)
RăspundețiȘtergereSunt alaturi de aceasta tara care trece prin momente atat de grele...
Elena Moraru
@Elena: Buna, Elena! Bine ai venit! :) Ma bucur ca ai gasit ceva interesant aici, pana la urma asta incerc sa fac: sa perpetuez ce am invatat si trait in Japonia, sa las in urma ceva pozitiv :)
RăspundețiȘtergereO sa fie bine, eu sunt convinsa. In ciuda tuturor exagerarilor despre situatia de acolo (si aici nu ma refer numai la media romaneasca, ci la intreaga media straina, plus cateva TV si ziare japoneze...), eu sunt convinsa nu numai ca vor depasi aceasta tragedie, ci vor invata din ea.
Se întâmplă adesea ca oamenii, atunci când călătoresc sau când locuiesc un timp mai îndelungat ceva mai departe de casă, să-şi scrie memoriile, să lase posterităţii nu doar gândurile lor, ci şi simţirile, trăirile intense, mirajul locurilor vizitate. Este ceea ce ai făcut şi tu prin acest blog, blog la care am ajuns dintr-o pură întâmplare, eu căutând informaţii despre terifiantul lor cutremur, cutremur ce a măturat destule localităţi în drumul lui către dezastru. În fapt, nu acel cutremur a fost nimicitor, ci mai degrabă acel tsunami ce părea că nu vrea să se mai oprească cu niciun chip.
RăspundețiȘtergereJaponia, o ţară exotică ce atrage europenii ca nu magnet, o ţară celebră prin economia lor prolifică şi mai ales prin cultura lor specifică ce nu seamănă cu nimic din ce este în Europa.
Este interesant acest blog, deşi poate mai multe fotografii ar fi fost bine venite. Am citit unele comentarii unde se puneau întrebări despre preţuri, locuri de vizitat etc. Dacă am înţeles bine, totuşi acesta nu este un blog de turism, ci doar unul despre impresii.
Japonezii sunt recunoscuţi mai ales pentru disciplina care îi caracterizează atât de bine, pentru seriozitatea de care dau dovadă, dar mai ales pentru faptul că munca nu îi îngrozeşte, ci îi motivează.
Şi este trist că noi românii, ca naţie latină mai puţin muncitoare, găsim în orice, motive de a face comparaţii. "Ce s-ar întâmpla dacă în Romania ar fi un astfel de cutremur?". Ori răspunsul îl ştim cu toţii, fără să mai trâmbiţăm.
Ceea ce mă uimeşte şi mă întristează cel mai tare nu este faptul că avem "gunoiul" nostru, ca fiecare popor, de altfel, ci faptul că îl afişăm cu atâta ardoare, aproape ca o laudă.
Bunăoară, America - ţara tuturor posibilităţilor - este un stat execrabil, cu americani get-beget pe cale de dispariţie. Ei au un "gunoi social" mult mai mare ca al nostru, numai că ştiu perfect să-l "voaleze" în spatele acelor zgârâie-nori ce-ţi taie respiraţia.
Londra: este un oraş locuit de englezi conservatori, un oraş extraordinar, al cărui Big-Bang tronează în mai toate revistele de turism, ascunzând cu grijă cartierele mărginaşe pline de negri şi droguri.
Paris: o metropolă ameţitoare ce te fascinează prin somptuozitatea Turnului Eiffel, a grădinilor Palatului Versailles, mascând cu bună ştiinţă cartierul Montmartre, cu ale lui străduţe ciudate, pline de prostituate şi stupefiante şi unde zăbovirea în amurg este o adevărată aventură.
Iar lista ar putea continua....
În speţă, aceşti occidentali nu sunt cu nimic mai presus ca românii decât prin prisma unui singur lucru: în spatele unei cortine poleite cu aur se află dejecţiile fiecărei naţiuni. La noi e invers: dejecţiile le adunăm în faţa cortinei, în cantităţi atât de mari încât biata cortină abia dacă se mai vede.
Acest lucru ţine de mentalitate. Asta când se va schimba oare?
Poate ar trebui să umblăm mai mult la imagine, să ne facem o reclamă mai bună la ceea ce este demn de remarcat, la frumuseţile României, omiţând cu bună ştiinţă drumurile neasfaltate, gropile, corupţia şi mizeria umană. Ca într-o reclamă mincinoasă sau... hai să nu-i spunem aşa totuşi, ci o reclamă... uşor falsificată. ce conţine un oarece adevăr. :D
Nu crezi?
Acestea fiind spuse, mă retrag încet-încet, nu înainte de a-ţi mulţumi pentru şansa pe care mi-ai dat-o de a-mi scrie şi eu elucubraţiile pe aici... Oricum ar fi, mi-a făcut plăcere să "te" citesc. :)
Buna, Rory! Iti multumesc pentru comentariu, iti poti scrie oricand "elucubratiile" aici. Nu sterg decat comentariile care folosesc un limbaj indecent sau reclamele, deci nu esti in pericol :))
RăspundețiȘtergerePersonal, nu m-am aventurat niciodata sa prezint gropile Romaniei, mizeria, coruptia etc catre straini. Insa nici neadevaruri n-am spus pentru ca le vorbeam unor prieteni, m-as fi simtit tare prost sa cad in extrema cealalta si cand ar fi vizitat Romania sa-si fi dat seama ca i-am amagit.
Faptul ca, pana acum, m-au vizitat deja 2 prieteni din Japonia, dovedeste ca nu m-am descurcat prea rau cu imaginea Romaniei in afara :)
Nu stiu daca ai avut ocazia sa le vizitezi, insa exista si alte bloguri de expati romani care argumenteaza acelasi lucru. Adaugand si contributia ta, as zice ca o schimbare de mentalitate nu e atat de departe :)
Buna tu ai invatat japoneza sau este o limba materna?
RăspundețiȘtergereSunt curios cum este in Tokyo in perioada aceasta a "pandemiei".
RăspundețiȘtergere