miercuri, 17 februarie 2010

From Misaki, with (chocolate) love

Venit tocmai din California, ardeiul gras si rosu ca un Mos Craciun sedea tolanit sub afisul roz cu inimioare roz, ambii anuntand pragmatic ca se vor stabili la noi, fie ca ne place, fie ca nu. Ursii imensi de plus pareau gata sa te sugrume daca nu emani iubire chicotita, iar trandafirii inrositi cu cerneala altadata a sigiliilor burtoase te urmareau cu sictir din mainile florareselor.
Afisul roz cu inimioare roz a calatorit in toata lumea imprastiind ici si colo mesajul sau de iubire capabila sa munte muntii de putere de cumparare din loc. Nimeni nu l-a avertizat insa de pericolul ce-l pastea in Japonia! A pasit cutezator pe taramul Soarelui-Rasare si nimeni nu l-a mai vazut de atunci...

Japonezii sunt mari imprumutatori. Dar nimic din ceea ce imprumuta nu ramane la fel, se transforma si se face atat de oblic incat ai putea jura ca s-a nascut si a crescut cu lapte de soia in Japonia. Afisul numit Valentin s-a naturalizat deloc de buna-voie si silit de toata lumea ca o sarbatoare a ciocolatei. Ursii imensi de plus au fost intorsi de la granita, trandafirii s-au ofilit de asteptare in fata Biroului de Imigratie, in timp ce lua nastere o traditie conform careia, de ziua Valentinului pribeag, japonezele daruiesc japonezilor bomboane de ciocolata facute de ele insele pentru a-si declara iubirea, bomboane denumite "honmei choco".
Cum maestrii cofetari japonezi nu puteau asista pasivi la aceasta explozie de ciocolata s-au pus pe treaba si au scos la vanzare cele mai frumoase opere de arta ciocolateasca. Nici n-au apucat bine sa arunce un "ha!" ca maestrii ciocolatieri francezi si-au facut intrarea pe scena printr-un "Salon du Chocolat" unde poti sa cioco-innebunesti! Ciocolata s-a urcat la capul tuturor intr-atat incat japonezele au inceput sa daruiasca ciocolata colegilor de la serviciu, fratilor si tatilor, ba chiar si altor fete, acest tip de ciocolata fiind denumit "giri choco", o ciocolata care multumeste tuturor pentru amabilitatea fata de persoana care o daruieste.
Photo credit: Aloalo's Flickr Sweets Set
Autoritatile, preocupate ca intotdeauna de naturalizarea strainilor, i-au daruit lui Valentin un frate, White Day. Mai tanar cu o luna decat Valentin, White Day este sarbatorit tot prin daruire. De data aceasta baietii japonezi sunt cei care daruiesc: ciocolata alba, bijuterii, prajituri si bezele albe si pufoase. De la ei se asteapta ca darul sa fie mai scump decat ceea ce au primit de Valentin, de trei ori mai scump uneori...Hmmm, poate de aceea colegii de la facultate ai lui Misaki nu s-au aratat impresionati de povestea lui Martisor si a lui 8 Martie...

Pentru toti cei care citesc povestile mele, from Misaki with (chocolate) love:
  Photo Credit Ehow

12 comentarii:

  1. love?! asta numesti tu love?! asta e TORTURA :))!! norocul tau ca mai am niste rezerve dulci prin camara... hmmmm... [wink wink hugz hugz]

    RăspundețiȘtergere
  2. @Zazuza: Pentru mine nu e tortura :)) Rareori mananc eu dulciuri, mi se par nesanatoase si nici nu ma simt bine dupa ele. Dar fuse Valentine's Day si vreau sa dau giri choco la toti oamenii care m-au scos la lumina de cand m-am intors in Romania si sa spun un mare "multumesc!" :) Hugz!

    @Lady Io: Pentru ca tin la voi! :))) Multumesc ca-mi citesti mereu scriiturile si ca imi lasi mesaje aici!! ^_^

    @Arcadia: With a vengeance! :D It's a giri choco, for all the wonderful people who read and comment here! :)Si nu stiu de ce a iesit asta in engleza, uite un neaos "Multumesc!" :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ook. Breathe in, breathe out. Nu sunt pofticioasă de felul meu, dar am şi eu nişte limite. E a doua oară când mă ademeneşti în ultimele două săptămâni. Păi e frumos? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Day-dreamer: Nici eu nu sunt mare pofticioasa, ma uit la dulciurile japoneze ca la un tablou, nu le-as manca neaparat :)) Nu te mai ademenesc, gata cu posturile gurmande pentru o vreme! ^_^

    RăspundețiȘtergere
  5. Niponii sunt bestiali! Si atat!
    Raman la concluzia asta. :) ^_^

    RăspundețiȘtergere
  6. @Hargrave: Iti sustin concluzia! Daca e nevoie, ma pictez pe fata si ies in Piata Universitatii pentru asta :))) ^_^ Multumesc pentru ca citesti mereu ceea ce scriu si-mi lasi de asemenea gandurile tale aici! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce frumuseti...dulci! Din punctul meu de vedere, nu cred ca exista dar mai potrivit decat o cutie cu bomboane de ciocolata, atent alese sa se potriveasca cu papilele delicate are destinatarului.

    RăspundețiȘtergere
  8. @VertAnge: Atunci sper ca acestea sa se potriveasca, fie si numai virtual, cu papilele tale! :D Multumesc frumos pt vizita si pentru mesaje! ^_^

    RăspundețiȘtergere
  9. Tot ce pot spune este I NEED MY CHOCOLATE

    Imi place cum au particularizat idea de Valentine's Day in Japonia .

    Noi avem Dragobetele dar nu o exploatam deloc .
    Ar trebui sa venim si noi cu o idee geniala , precum japonezii .

    RăspundețiȘtergere
  10. @Dan_k: Noi imprumutam, insa nu adaugam si specificul nostru. Japonezii s-au salvat imprumutand, atunci cand Europa avansase enorm odata cu masinile cu aburi, iar ei ramasesera ne-tehnologizati si in pericol de a fi plasati sub autoritatea unui imperiu european sau a SUA...S-au mobilizat fantastic, au muncit enorm si au ajuns din urma pe toata lumea, ba chiar au si intrecut. Asa ca la ei preluarea unor elemente straine si tranformarea astfel incat sa devina japoneze este ceva cu traditie :)

    RăspundețiȘtergere