joi, 5 noiembrie 2009

Full episode: The making of a star - Sushi

          Undeva departe, intr-un colt al lumii care apare in fata ochilor nostri mari, de occidentali, ca un taram cufundat in semne si sunete indescifrabile, un omulet isi impacheta sperantele si viitorul intr-o valiza cu destinatia "Visul American". Ca toti aspirantii, a batut pe la toate portile si a mers la toate auditiile, dar povestea n-ar fi pilda daca nu ar fi fost refuzat pana la deprimare si aproape-aproape renuntare. Motivele de refuz erau dintr-acelea care te fac sa te intrebi gatuit care e rostul tau pe Pamant: (dintr-o privire de sus in jos) "Nu-mi esti familiar, esti indigest!", "Prea inflexibil, n-o sa te adaptezi niciodata!, " Nu pot lucra cu tine, n-as sti cum sa te pregatesc" si varianta agravata "Ce e in neregula cu tine, esti crud si periculos?!".
         Ca in toate basmele americane, facatoare de minuni corporatiste, debutantul nostru a devenit o icoana un icon, pomenit cu buze tuguiate de toata suflarea trendy a lumii: Sushi, din Japonia. Restul e istorie, producatorii care il refuzasera s-au grabit sa rectifice: "Draga Sushi, mi-am dat seama pana la urma, nu esti deloc indigest, pe legea mea, orez si peste sunt in viata mea de cand ma stiu", "Credeam ca n-o sa pot intalni elementele componente ale fiintei tale nicaieri aici, dar, iata, am gasit ceva care ti s-ar potrivi perfect, let's do a makeover, American-style!", "Sezi fara frica, sunt expert in pregatirea unor tineri ca tine, doar cu mine a invatat si Rulada!". Eticheta de "crud si periculos" i-a ramas, dar pana la urma toate starurile trebuie sa aiba si o latura edgy, any publicity is good publicity, right?
         Apoi a venit si momentul consacrarii. Invitat la Oprah ca sa-si descarce sacul emotional, Sushi si-a povestit copilaria in speranta ca va primi niste sfaturi de self-help. Ma recunosc in:
 - orez de sushi (vedeti, au numit produsul dupa mine, cul, nu?) - raionul de produse asiatice din Cora, Kaufland, Mega Image si Metro;
 - nori, alge crocante (sub ele ma ascund ca sub aparente, am o personalitate marin-vulcanica) - acelasi raion de mai sus;
 - wasabi (v-am zis ca sunt explozibil si iute la manie!) - tot acolo sau la Real, la pescarie, recomand Blue Dragon;
 - otet din orez (nu, nu sunt o acritura, ma insor eu curand!) - Gima, langa sosuri Worcester & Co;
 - covoras de bambus - la toate supermarketurile, tot la asiatice;
 - sos de soia (I luv to soak in my bubble bath) - langa  toate celelalte, recomand Kikkoman;
 - peste (uite, asta e principala mea calitate, sunt ataaaat de versatil) - daca nu sunteti puristi, folositi peste afumat sau fructe de mare conservate sau icre de somon, whatever oceanic creature makes you tick. Recomand Carrefour pentru somonul afumat pe care l-am folosit aici.
 - mai pot fi compus din castravete, avocado, ton cu maioneza, etc.
Eu dovedesc doi oameni dintr-o data daca puneti intr-o oala antiaderenta o cana si 1/2 de orez (dupa ce a fost spalat si uscat inainte) si tot 1 cana si 1/2 de apa, astea sunt masurile mele 1:1. Oala merge la foc mare pana cand apa incepe sa fiarba, apoi se pune capac si se da focul la minim. Nu miscati, nu respirati si mai ales nu deranjati orezul! Dupa 6-8 minute verificati daca e fiert, gustati pur si simplu. Taiati pestele in fasii, daca puneti legume, taiati-le si pe acelea tot in fasii subtiri. Dupa ce orezul a fiert, se "condimenteaza" cu un amestec de cateva linguri de otet, o lingurita de zahar si un praf de sare (zaharul si sarea trebuie sa fie topite in otet). Se lasa la racit.
Scena macelului: un bol cu apa si putin otet, prosoape multe, wasabi si umplutura la indemana. Puneti o foaie de alge pe covorasul de bambus, cu partea lucioasa si velina in jos si indoiturile vertical. Umeziti-va mainile. Intindeti o lingura, doua de orez pe foaie in mod uniform, lasand 2 cm liberi in partea de sus. La mijloc, trasati o dara transversala cu foarte putin wasabi (l-ati incercat? cat suportati de iute?) si asezati fasiile de peste (legume, maioneza, etc) deasupra. Udati nitel partea superioara a foii de alge.
Sa ne rostogolim, ca niste fani adevarati ai lui Sushi! Se apuca partea inferioara a covorasului si a foii de alge cu ambele maini si se ruleaza incorporand toata umplutura, dintr-o miscare. Presati usor. Rulati pana la capat cu o mana in timp ce cu cealalta trageti de marginea covorasului, rulati numai sushi-ul, nu si covorasul. Aveti grija sa nu iasa rulada de covoras cu sushi ^_^
Macelul propriu-zis: cu un cutit ascutit (sau o sabie de samurai, cum vreti), trecut sub jet de apa calda, taiati chirurgical in doua, de la mijloc. Repetati operatia cu bucatile rezultate. Incepeti cu primul roll de sushi ca sa aiba timp sa se inmoaie nori. Felicitari, you made  a star!
You want a piece of me, ha? Well, I'll give you a piece of me! Here, take some Sushi!
Sushi descopera ca a fost agresat in copilarie, e agresat mereu: trantit prin sos de soia si devorat de fanii sai. Thank you, Oprah!
PS. La premiile Oscar, Sushi le-a multumit lui Easypeasy si lui Mazilique  pentru inspiratie! ^_^
PPS.Variati cantitatea de orez pusa pe foaia de alge in functie de cat de gros/gras sau subtire il doriti pe Sushi.

34 de comentarii:

  1. @ Alex: Multumesc frumos! Sunt convinsa ca ar fi aratat si mai apetisant daca ar fi facut fotografiile cineva care intr-adevar se pricepe ^_^

    @Zazuza: ^_^ Cat de rapida esti! Am tot cocolosit postul asta, ma bucur ca a scos un "wow" de la tine, inseamna mult! ^_^ Multumesc! PS. In weekend il iau pe Larsson in brate! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ca sa vezi ce frumos se leaga lucrurile: am primit ieri, tot de la cineva drag, o carte din aceeasi colectie, tot a unui scriitor japonez... frumos, frumos :).

    RăspundețiȘtergere
  3. ^_^ Ce bine! Sunt unele carti bune scrise de japonezi, dar altele mult prea crude/violente.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte draguta abordarea ;)) Iar mie prezentarea (cu orhideea) si pozele mi se pare ca ti-au iesit foarte bine. Ideea de peste crud nu prea ma atrage, dar arata foarte bine! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Morticia: Multumesc frumos! ^_^ Este peste afumat acolo, nu crud, bine ca mi-ai atras atentia, uitasem sa mentionez. Eu cred ca sushi este ceva foarte versatil, il poti umple cu ce vrei ^_^

    RăspundețiȘtergere
  6. in sushi nici nu se simte gust de peste crud - si asta a fost marea mea surprindere. ingredientele se amesteca asa bine incat aroma rezultata e unica. deliciooooooooos!

    RăspundețiȘtergere
  7. Excelenta prezentarea!
    Cand imi fac curaj, direct de aici ma inspir pentru sushi :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Zazuza: daa, nu mai spune, nu mai spune, ca-mi amintesc sushi nights cu prietenii in Japonia; mergeam toti intr-un locsor unde ne cunosteau ca strainii-mancatori-de-sushi si incercam diferite varietati, radeam, le zambeam la japonezi, ei ne zambeau noua, era...cald :)

    @Lady Io: Multumesc frumos! Ma bucur cu atat mai mult cu cat stiu ca exista "Lady Io in varianta gospodareasca" :)), asa ca e o lauda de la un profesionist ^_^ Curaj, curaj, e doar peste, orez si alge prajite, garantez ca e bun! ^_^

    RăspundețiȘtergere
  9. Ah, sushi, YUM
    Ce pacat ca nu pot sa gatesc

    RăspundețiȘtergere
  10. @Mad Hatter: aici e treaba de taiat, rulat, presat si iar taiat ^_^ Numai domnia sa orezul e mai cu mot, dar pana si el se lasa aruncat intr-o oala cu apa, acoperit si gata. E cam masochist, nu? :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai, stiu, dar eu sunt presata de domnul timp, ca mai am exact 9 zile si dau rezidentiatul, ca mi-am dorit sa fiu doctor in Romania, apropo de masochism.
    Mai da-ne poze :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Bafta mare de tot la rezidentiat, iti tin pumnii! ^_^ Vei fi un doctor foarte stylish :D Poze cu sushi sau poze cu Japo in general? :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Thats amazing! I'm horrible at making sushi. I'm always impressed by those who do it well. Especially when it turns out so beautifully.

    RăspundețiȘtergere
  14. Thank you, Zimmerman-san! ^_^ I'm just doing my best to impress other people so that they get curious and want to try eating sushi :D I'm sorry the text is in Romanian only! :( I figured that there are enough instructions in English out there ^_^ Thanks again for the comment and visit! ^_^

    RăspundețiȘtergere
  15. Misaki-san, m-ai impresionat de-a binelea!! :)

    felicitari pentru prezentare! textul e tare haios, pozele sunt superbe...ma intreb gustul cum o fi :)

    RăspundețiȘtergere
  16. ahh, si inca ceva: Kikkoman rulzzzz! :) l-am descoperit acum ceva vreme si la inceput aveam tendinta sa-l folosesc pentru orice (inclusiv pentru bucatele de ananas la gratar :)

    RăspundețiȘtergere
  17. @Sonho-san: Ma simt foarte flatata, multumesc frumos! ^_^ Eu stiu de Kikkoman din Japonia, acolo se vinde la sticle de un litru! :O Si eu fac ananas cu sos de soia! :)) De fapt, fac pui cu ananas la wok, pun si sucul din conserva si bucatelele de pui se caramelizeaza asa, yum! :)Multumesc de vizita si de comments! :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Desi mi-am exprimat deja incantarea la postul de mai sus, profit inca odata de ocazie sa-ti spun ca-mi place mult cum scri

    RăspundețiȘtergere
  19. @Viorica: Ma bucur foarte mult sa aud asta, nu-mi inchipuiam ca povestile mele vor atrage interesul atator oameni draguti! Multumesc frumos de comments si de vizita! ^_^

    RăspundețiȘtergere
  20. @Scrumbie: Eu tare as manca nigiri zushi cateodata, ca la Sushi-ya :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Oh!
    merci de post
    :)
    da ..kittul de sushi de la e foarte bun
    :)
    mi-ai amintit ca nu mai am wasabi in casa (il mananc si ..dincolo de sushi....e excelent)
    poate ne mai prezinti si alte retete - prajiurile lor foarte bune de exemplu
    :)
    o zi foarte buna si multumesc din nou
    :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna dimineata, Belle! ^_^ Si mie imi place wasabi singur, numai ca se simte daca este foarte artificial. Din pacate, cel la tub este plin de E-uri. La noi mai ok este cel de la Blue Dragon (care a disparut momentan din supermarketuri), cel de SB, din fotografii este inferior ca si calitate. Praful de wasabi este, indiscutabil, orice numai wasabi nu! Y_Y Wasabi este o radacina, pana la urma, frate cu hreanul ^_^

    Voi scrie si despre prajituri, cu poze cu tot, desi nu cred ca am si retete. Are Cristina K (blogroll-ul meu) un blog dedicat numai mancarurilor asiatice, ea fiind in Japonia de mult timp cred ca se pricepe mai bine decat mine :)

    O zi frumoasa! Eu sunt cea care iti multumeste pentru vizita :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Uau, merci mult. Am incercat si eu retetea. E ultima postare de pe blogul www.parenting.ro. Si am pus si linkul de aici.

    RăspundețiȘtergere
  24. Initial decisesem sa comentez dupa ce iti citesc tot blogul :) N-am rezista, mai exact nu i-am rezistat lui Sushi.
    Pentru ca sunt indragostita de el si pana acum n-am reusit niciodata sa-l creez in propria-mi bucatarie.
    Iti multumesc!
    Sunt fascinata de fiecare cuvant al tau.

    RăspundețiȘtergere
  25. @Mihaela Zaharia: Multumesc frumos de vizita! ^_^ Mi-as mai incerca si eu propria reteta, dar sufar amarnic ca nu mai gasesc orez de sushi de vreo saptamana incoace :(

    @Sabbra: Bine ai venit! Imi parea cunoscut pseudonimul si mi-am amintit acum, il stiu de pe forumul eva.ro :D Pana sa iau glas online si pana sa se epuizeze toate topicurile acolo, citeam si eu din umbra. Eu iti multumesc tie pentru vizita si, cand reapar ingredientele acelea eluzive, sper sa faci un Sushi-proprietate personala, il tii acasa pana se indragosteste si el de tine si apoi imparti cu prietenii, ca sa nu-si ia nasul la purtare si sa se creada THE ONE :)))

    RăspundețiȘtergere
  26. Am executat si eu Sushi ieri. A iesit de-li-cios! Mersi de inspiratie!

    RăspundețiȘtergere
  27. @Irina: nu ai pentru ce! Ma bucur ca ti-a placut! ^_^ Acum, intrebarea este: de unde ai reusit sa cumperi ingredientele, in special orezul de sushi? Eu l-am vanat prin toate supermarketurile si parca s-a vaporizat! Am tone de alge care stau nerulate fiindca imi lipseste orezul :)) Mersi frumos!

    RăspundețiȘtergere
  28. A fost o intreaga aventura procurarea ingredientelor, am batut aproape toate Mega Image-urile din Bucuresti si pe ala din Ploiesti, plus alte supermarketuri, si in sfarsit am gasit tot, in afara de orez, la Cora Pantelimon. Am luat prin urmare orez Thai, caci muream de pofta si nu mai aveam rabdare.
    Dar ieri am gasit si orez de sushi, din intamplare, la magazinul de produse naturiste, Ki-Life, din piata Amzei. Era o punga de 1 kg, scria ceva de genul "Japanese sushi rice pe el"... Ei au o sectiune destul de variata de alimente asiatice, dar nu mai vazusem orez pana acum (desi nici nu cautasem, ce-i drept). Hope it helps!

    RăspundețiȘtergere
  29. @Irina: mersiiiii! Ma duc la Ki-Life, numai acolo nu vanasem orezul :D Si daca e variata sectiunea aceea de asiatice, poti fi sigura ca ma prind adancile batraneti acolo, citind etichete :))

    RăspundețiȘtergere
  30. Asa cum am spus si mai devreme domnul sushi si cu mine suntem certati, dar mai incerc si alti domni, nicio grija :D

    RăspundețiȘtergere