marți, 19 ianuarie 2010

Grupa de sange sau zodiacul japonez

Justify. Acelasi design in toate slide-urile. Nu, textul asta nu are fontul potrivit. Aici se schimba tonul. Numerotare. Ordine, ordine!!! Se poate lesne intelege ca eram in plin proces de creatie...a unei prezentari pentru un curs fascinant intitulat "International Investment Law". Ca un bun team-player, trasatura unica ce nu se iteste previzibil din orice CV, mai aveam putin si zmulgeam mouse-ul ezitant din mana lui Miki-chan, ii rescriam partea lui Chie-chan si salvam triumfatoare prezentarea noastra tripartita, rodul cooperarii armonioase romano-japoneze.

Aceasta reverie zen a fost intrerupta de Chie-chan: Misaki-chan, ai cumva grupa de sange A? Huh? Habar n-aveam ce grupa de sange am, n-am facut nicio transfuzie si nu cunosc cum arata un spital la interior, i-am spus. Pareau a se fi oprit din ascultare la "habar n-am ce grupa de sange am" si roteau in gand fraza ca si cum ar fi incercat sa decida daca era plauzibila sau nu. Pana la urma au ajuns la aceeasi concluzie la care ajungea toata lumea in Japonia: e straina, deci orice este plauzibil.

Multi japonezi, in special tinerele preocupate de relatii si potriviri cred ca se poate determina personalitatea cuiva in functie de grupa sa de sange. Desi comunitatea stiintifica infirma aceasta teorie introdusa in constiinta colectiva a japonezilor in 1926 printr-un raport aruncat ca o sageata la tinta sa rasista de Rin Hirano si Tomita Yashima, teoria a fost preluata succesiv de alti autori de carti absolut non-medicale si de media pentru amuzament, sfarsind astfel prin a interesa patura aceea foarte rationala si rezistenta la trenduri a populatiei, adolescentii.
In mod evident, Chie-chan ma etichetase "om de tipul A" despre care se crede ca este perfectionist, aparent foarte calm, politicos si foarte responsabil, prefera one-man jobs fata de proiecte in paruiala cooperare. Indreptand un deget catre nasul propriu, gest prin care japonezii se refera la ei insisi asa cum noi aratam catre piept cand dorim sa ne auto-individualizam, Chie-chan mi s-a confesat multumita ca ea este un O type, considerata cea mai buna grupa de sange in Japonia...O-urile sunt foarte sociabili, probabil au nasul rosu in permanenta de la atata sake si primesc sute de mesaje cat sunt in tren; intotdeauna spun ce le dicteaza piticii de pe creier, trebuie sa fie o usurare intr-o Japonie care se fereste sa-si spuna parerea de teama de a nu jigni; sunt relativ independenti, alta usurare; sunt foarte increzatori in sine, ceea ce sclipeste in ochii celorlalti japonezi in mod obisnuit timizi si nesiguri.

Am mai fost informata ca AB-urile sunt cele mai rele, sa am grija. Un AB este imprevizibil, the horror!  Si le place sa incalce regulile si sa ignore autoritatea, ce poate fi mai rau?! Ca dovada suprema a semnului de "Atentie! Caine rau!" ce li se cere atasat, personajele anime negative poseda aceasta grupa de sange.

Un CV japonez va contine de cele mai multe ori grupa de sange a candidatului intrucat unele companii tin cont de aceasta la angajare sau la formarea echipelor de lucru. Petitoarele online si offline analizeaza bine compatibilitatea intre viitorii soti in functie de grupe de sange. Chiar si unele gradinite impart copiii in functie de grupele de sange pentru o mai buna intelegere intre acestia. Toate acestea fiindca Asia este mai eterogena fata de Europa si America din punct de vedere sangeriu. In Japonia, 40% sunt type A, 30% type O, 20% type B si 10% type AB. Daca noi ne diferentiem usor prin trasaturi fizice, ei se diferentiaza prin grupe de sange.

You are what you bleed. Si ca sa afli cine esti trebuie numai sa faci un pas inainte...si sa bagi in automatul de analize de sange o moneda. Apoi poate vrei sa cumperi un prezervativ special conceput pentru grupa ta de sange.
The Geek Manual (photo credit)
Singura problema ramane ca Sailor Moon are grupa O. Conform dietei grupelor sangvine, grupa O este vanatoarea-mare-consumatoare-de-carne-rosie. Sailor Moon, sper ca sceptrul celor 7 cristale e doi-in-unul: purifica si arunca sageti.

15 comentarii:

  1. Daca stau sa ma gandesc, am grupa de sange A si sunt exact cum ai zis tu acolo...

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant tare.
    Asa mare pret pun japonezii pe grupa de sange? La ei nu exista legi pentru discriminare?

    RăspundețiȘtergere
  3. pfffffff... interesant... eu nici macar nu imi stiam grupa pana acum vreo cinci ani :|

    RăspundețiȘtergere
  4. @Lady Io: Da, asta e foarte curios, si eu tot A si ma reprezinta bine descrierea lor :) Dar nu sunt de acord cu celelalte si in special cu ideea ca unele grupe de sange pot fi mai cu mot decat altele :) Desi le sunt recunoscatoare celor cu O ca pot dona sange tuturor, saracii! :)

    @Tequila.cu.varza: Ohooo, discriminarea e un subiect fierbinte in Japonia. Chinezii au mari probleme daca vor sa se stabileasca in Japonia, strainii in general au probleme, iar statutul social este foarte important. Eu cred ca discriminare exista peste tot, toate natiunile au un fir de par xenofob si mai multe prejudecati. La japonezi e totusi bine ca nu se manifesta violent si nici fatis, politete e pentru toata lumea si asta iti permite sa te simti in siguranta...mult mai in siguranta decat se simte un chinez sarac, venit sa munceasca in Romania, probabil...Mersi de vizita!

    @Zazuza: Eu nu-mi stiam grupa pana acum cateva luni :)) Acum ma bucur ca o stiu, desi nu cred in caracterizari sau diete dupa ea :)

    RăspundețiȘtergere
  5. :)
    asta cu grupa O la Sailor Moon e ..deosebita
    :)
    ms..zice un O maaaaare

    RăspundețiȘtergere
  6. @Belle: Da, si mie mi s-a parut foarte tare ca toate personajele de anime/manga/idolii pop au trecuta intotdeauna grupa de sange in profil :)) Mersi de vizita si comentariu! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Un motiv în plus de discriminare, zic eu. Deşi, dacă e o treabă împământenită de multă vreme, probabil că japonezii o iau ca atare şi nu mai protestează.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Day-dreamer: Este o traditie la ei, da. Nu toti oamenii cred in asta insa, tot asa cum numai unii dintre noi cred in zodii si urmaresc horoscopul :)

    RăspundețiȘtergere
  9. eu am aflat in facultate, despre aceasta tipologie, la un curs de anatomie si era pus accentul mai mult pe grupa de alimente recomandate si am observat ca asa apare cel mai des mentionata clasigicarea pe grupe.

    clasificarea era:
    Grupa 0 - a vanatorului, omul energic, descoperitorul...
    Grupa A - a omului armonios, care e mult influentat de ritmul mediul extern, care cauta armonie in jur, care o promoveaza/induce
    Grupa B - ritmicii - care au in ritm interior, independent de ce se intampla in afara lor...
    Si AB - un mix intre ultimile doua.

    oricum, mi-a facut placere sa aflu si lucrurile spune de tine.

    multumesc, draga Misaki

    RăspundețiȘtergere
  10. @Corydalis: Da, am citit si eu teoria lui D'Adamo, despre dieta in functie de grupa sangvina. Mi se potriveste, eu fiind A si adorand legumele sub orice forma, pestele, fructele si nefiind prea entuziasmata de carne, sub orice forma a ei :) Dar cred ca e doar o intamplare, mai ales ca eu mi-am schimbat foarte tare gusturile dupa anul in Japonia.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ia spune, draga mea, nu mi-ai observat nasul rosu?
    In familia mea toti patru avem grupa 0 (si nepotica) dar daca e sane luamdupa Hipocrate, suntem o sangvina, o colerica, oflegmatica,un flegmatic si..pe nepoticanu stiuexact ince categorie s-o pun,maidegraba la colerici.
    Iar sora mea, care nu e grupa O ci parca AB, e colerica pura.
    In schimb sotul meu are multe trasaturi de grupa A (perfectionist, aparent, dar numai aparent, foarte calm si foarte responsabil, prefera one-man jobs) ,desi ii lipasesc antigenele necesare.
    Japonezii ar ramane fara nas incercand sane incadreze in tiparele lor, nu-i asa?
    Dar nu pot sa neg ca imi place friptura!

    RăspundețiȘtergere
  12. @Viorica: Daca ar incerca sa va incadreze in categoriile lor si ar constata ca nu se poate, ar trage concluzia fireasca, expusa si mai sus: sunt straini, deci orice este posibil :)))

    RăspundețiȘtergere
  13. Misaki, imi place foarte mult cum scrii!! Am descoperit blogul tau ieri si voiam sa te felicit. e primul blog pe care il citesc ca pe-o carte. Eu locuiesc de ceva vreme in Japonia- am ajuns aici dupa ce am terminat facult, m-am indragostit de un japonez, ne-am casatorit si nu m-am mai intors in Ro. Iti doresc "la cat mai multe postari", ca iti savurez relatarile.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Diana :) Multumesc mult! Ma simt foarte flatata! ^_^ Eu am cunoscut o persoana in Tokyo care mi-a devenit prietena draga. Si ea tot dupa facultate a venit in Japonia, s-a casatorit si are un sot foarte simpatic :) Numai bine va doresc! Si cred ca eu trebuie sa te felicit pe tine fiindca nu e asa usor sa iti intemeiezi o familie acolo si sa te integrezi :)

    Mi-ar face mare placere daca mi-ai completa relatarile cu perspectiva ta asupra anumitor lucruri, cateodata se continua postarea in comentarii si e interesant! Astfel, simt ca nu emit aici judecati de valoare in stana de piatra, ci puncte de pornire :)

    RăspundețiȘtergere
  15. asa vreu in Japonia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:(
    da am numa 12 ani

    RăspundețiȘtergere