duminică, 3 ianuarie 2010

Gafele japoneze ale lui Misaki (2)

Ati auzit de Conan? Nu, nu Conan - barbarul! Conan - supermarketul. E mare, bine facut, are aproape tot ce ti-ai putea dori, dar mai ales are un ceva...un ceva...exotic, da. Probabil ca i se spune des "Nu ne cunoastem de undeva"? Mai ales americanii folosesc replica asta. It's the cranberry sauce. Chinezii sunt mai rezervati in sentimente, coreenii se fastacesc de tot, britanicii stramba din nasul rosu ocazional, dar toti merg la Conan care-si atrage atent pretendentii cu un sentiment fals de familiaritate. Conan aduce o bucatica de cultura gastronomica de ici, una de colo, se stie doar ca trebuie sa fii versat(il) ca sa ramai in bransa. Ba chiar bine dotat daca vrei sa fii primul.

Misaki credea ca gafele japoneze sunt numai misakiesti. Ca sa n-o lase singura in fata cabinetului doctorului plangandu-se de cea mai grava boala, prietenele romance din Japonia i-au povestit gafa lor. Eh, si ti-ai tapetat camera cu pungute de 1 centimentru lungime si latime, bravo, e mai bine izolata decat cu izopren d'ala de-acasa! Stai sa vezi ce am facut noi!

Dupa cateva luni de japoneza mai intensiva decat avea parte Misaki, doua studente romance simpatice foc s-au gandit ca trebuie sa viziteze supermarketul. Incepeau sa uite cum e sa te plimbi cu orele printre rafturi cu mii de produse care nu-ti trebuie, sa faci cursa de carucioare pana la casa si sa dai un ghiont prietenesc la gioale, ca intre conationali, sa te feresti de cojile de seminte cat astepti pana termina casierita de urlat la un client doar fiindca-i client si, deci, dobitoc cu d mic, da?!, nu merita litera mare, ce-o mai fi si aia. Cum ar fi putut sa rataceasca poteca? Doar aveau buna idee vaga despre locul unde salasluia Conan, cat de mare poate fi Japonia, e o insula, pentru numele lui Buddha!

Dupa al treilea semn indescifrabil, dar cu siguranta menit sa ghideze strainii, s-au hotarat sa intrebe un japonez intre doua varste care-si vedea linistit de drumul sau. Intrebarea era simpla, avea patru cuvinte: Konan doko desu ka? Unde este Conan? Deloc emotionate pana in varful urechilor, fetele si-au zis sa nu-l copleseasca pe bietul salaryman cu atatea cuvinte, au pastrat doar "Konan desu ka?". Nici nu pot sa-mi imaginez ce uimire latitoare de ochi l-a cuprins pe bietul om in costum si cravata. Nu ti se intampla in fiecare zi ca doua straine blonde si cu stelute de speranta in ochi sa te intrebe daca esti Conan...Sa spuna ca da, sa spuna ca nu...Hmmm, dificil, sunt convinsa ca ar fi spus ca da, el e Conan-barbarul, are muschi cat pentru toti capacii dinspre nord si stie a manui o sabie mai bine decat un samurai cu pantaloni bufanti. Ce te faci cu servieta si gatul sugrumat de nodul de la cravata insa? Omul a dat din cap ca nu si si-a vazut de drum. Fetele au inteles ca nu stie unde e Conan si au pornit mai departe in explorare. Cat de greu putea sa fie sa dai de Conan cand erai deja in curtea sa?

14 comentarii:

  1. :)
    m-ai facut sa "ma rad"
    :)
    mare e conanul mundial
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. raddddddddddddddddddd :-) se simtise si omu catamai macho conan :-))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa iti fie bine in 2010! Si sa mai povestesti de Japonia!
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Belle: Da, imens pentru japonezi :)) Mersi de vizita! ^_^

    @Zazu: Foarte mult! In chineza conteaza enorm intonatia si accentul! Sunt limbi grele de invatat pt noi, non-asiaticii :))

    @Lady Io: Eh, momentul sau de maretie s-a transformat intr-un fiasco :))

    @Jamilla: Da, saracul! Cred ca s-a dus acasa si a inceput sa traga de fiare :))

    @To-morrow: Multumesc frumos! Numai fericire in zorii Noului An si pentru tine, akemashite omedetou! ^_^ Bine ai venit!

    @Gabriela: Nu stiam de Conad, tot o fiara testosteronica este? :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur sa ma regasesc in blogroll ;o)
    Toti facem gafe ... iar unele sunt chiar hazlii ;o) cred ca l-ati binedispus pe japonez... nu in fiecare zi primesti asemenea complimente :O)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Adrian: Da, sunt mai tari ca americanii, de unde l-au preluat! ^_^ Ca sa nu mai vb ca 7/11 e foarte practic, pe langa mancare usor de gatit.incalzit, iti poti plati facturile :) Mersi de vizita, Adrian! :)

    @Fanfan: Am reactii intarziate, dar esti acolo de ceva timp fiindca imi place blogul tau :)Eu sper sa nu-l fi deprimat, era evident o greseala lingvistica! :D Sa ai un an nou frumos!

    RăspundețiȘtergere
  7. La mulți ani, delicată floare :) Am și eu o curiozitate, noi cam facem mișto de străinii care fac gafe, francezii te privesc zâmbind superior, englezii se amuză și ei superior dar îngăduitor, japonezii cum reacționează la gafe de limbă? Te pupez și aștept cât de curând să ne auzim să mergem știi tu unde :D

    RăspundețiȘtergere
  8. @Lia: La multi ani! Multa fericire pentru tine in zorii Noului An! Akemashite omedetou! Japonezii cred, pe buna dreptate, ca limba lor e asa de greu de invatat pt straini incat chiar si o fraza daca stii, chiar si daca faci greseli, ei tot te complimenteaza cum ca vorbesti bine japoneza :D La ei problema nu este cand faci greseli, li se pare normal sa faci, ci cand stii japoneza prea bine si esti rezident permanent. Cetatenie japoneza oricum n-o sa primesti vreodata, insa abia atunci simti ostracizarea, abia atunci se prefac ca nu inteleg ce vorbesti, desi tu ai o japoneza perfecta...Xenofobi suntem cu totii, mai mult sau mai putin :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ha Ha Ha
    O intamplare care m-a bine dispus .

    RăspundețiȘtergere
  10. @Dan_k: Intotdeauna o placere sa binedispun! :)

    RăspundețiȘtergere