marți, 22 iunie 2010

Gala Filmului Japonez 2: Tamamoe si Kamui no Ken

Vineri

Filmul ce va rula la Cinemateca Romana din strada Eforiei vineri, de la 18.30, Tamamoe sau Trezirea, are ca premisa o situatie mai comuna decat sosul de soia si bobul de orez in Japonia: aventurile extraconjugale ale unui sot. Am mai vorbit si inainte despre rolul femeii japoneze ca mama si sotie in dauna carierei. Unele femei japoneze se contopesc total cu indatoririle fata de sot si fata de copii. Altruismul care se asteapta de la ele de multe ori le conduce spre uitarea completa de sine ca un cap ce nu stie ca al sau corp zace fara viata la 2 metri.

Toshiko, protagonista acestui film, ramane vaduva. Ea si sotul ei formau un cuplu tipic japonez, el - salaryman, o viata invesmantat in costum negru, camasa alba si cravata neagra, mai mult absent decat prezent in viata familiei sale, semn ca e un sot diligent..., ea - housewife, o mama ce si-a crescut copiii cu o dedicatie totala, fara vreo aspiratie personala sau vreun gand catre ea insasi, o sotie ce si-a ingrijit sotul si casa lor exact asa cum scrie la cartea plina de kanji a japonezilor. Dupa moartea sotului insa, Toshiko afla ca acesta, in mod deloc surprinzator pentru societatea japoneza, insa socant pentru sotia increzatoare, avea o relatie extraconjugala de mult timp, ducand o viata dubla.

Adevarurile neplacute actioneaza cateodata ca niste propulsoare. Dupa zeci de ani in care s-a identificat cu sotul si copiii sai, Toshiko incearca sa invete din nou cine este ea si ce vrea sa faca mai departe cu noua sa libertate.

Sambata

Animatiile (anime) sunt un element care nu putea sa lipseasca din repertoriu. In timp ce in Europa inca sunt vazute ca filme destinate copiilor, iar nu adultilor seriosi (asta inseamna un compliment in my book ^_^), in Japonia perceptia este complet diferita. Animatia este un mijloc foarte expresiv pentru a exprima o idee, este o metoda care ofera o libertate fantastica de creatie avand in vedere ca poate usor sa depaseasca sfera posibilitatilor fizice ale unui film obisnuit (decoruri, personaje etc) fara costuri la fel de insemnate pentru cascadorii sau efecte speciale. Am vazut anime-uri cu subiecte dramatice atat de realiste incat nici prin gand nu mi-a trecut sa le etichetez drept "desene animate".

Kamui no Ken sau Pumnalul lui Kamui NU este un anime dedicat copiilor. Contine scene violente, iar povestea este o drama ce nu capata un happy-ending. O mentiune speciala merita coloana sonora care contine fragmente de enka, corespondentul in Japonia al muzicii populare.

Jiro este un orfan ce va fi acuzat pe nedrept de uciderea familiei adoptive. El scapa de urmaritorii sai cu ajutorul oportun al unui necunoscut, Tekkai, care il initiaza in tainele Ninja. Tekkai il aduce pe asasin si il indeamna pe Jiro sa ii dea ultima lovitura. Dupa aceasta, Jiro pleaca in cautarea adevaratei sale familii. Drumul sau prin Japonia ultimilor ani ai shogunatului Tokugawa dezvaluie multe fatete interesante ale acelei lumi feudale, filmului nelipsindu-i o rasturnare tragica a situatiei si o infruntare finala cu scantei. Daca recunoasteti unele elemente din Kill Bill al lui Tarantino nu fiti surprinsi...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu