duminică, 9 mai 2010

Japonia in colectia Adevarul

Vineri a aparut ghidul de calatorie National Geographic Traveler, colorat si plin de informatii despre Japonia. Cum era sa-l ratez? Contine informatii suficiente ca sa starneasca interesul pentru tara si cultura, cateva elemente de religie (buddhism, shintoism), despre modernism si despre geisha, gradini japoneze si obake (stafii - este cunoscut apetitul unor japonezi pentru horror si paranormal), ascensiunea pe Fuji-san si diverse rute de plimbare. 

Am apreciat faptul ca, desi Tokyo si zonele imediat invecinate ocupa un spatiu important in ghid, regasim prezentate succint si zone a caror faima ramane oarecum intre granitele Japoniei. In principiu, in astfel de zone natura este coplesitor de frumoasa, iar traiul de zi cu zi are un parfum de demult care aduce nostalgii. Este ceea ce am numi culoare locala, senzatia de autenticitate, de traire ce nu este perceputa de turist, de obicei. Totusi nu este atat de usor sa te descurci pana la si in asemenea locuri fara japoneza. Necesita ceva mai mult efort sa ajungi la ele, insa merita...absolut.

As mai fi adaugat la ghid un extra despre ryokan, un soi de han japonez, foarte diferit ca experienta de un hotel. Este un mod superb de a gusta un pic din traditia pastrata cu atata grija de japonezi. Camerele sunt acoperite cu tatami in general, se doarme pe un futon (sunt disponibile si paturi, in functie de politica ryokanului), sunt servite mancaruri traditionale in felurite boluri (damn! am zis cumva boluri mici din ceramica? fan-boluri mici de ceramica, fan boluri mici de ceramica...) incercandu-se, pe cat posibil, sa fie preparate cu produse locale aflate in sezon. 

De asemenea, zona Kansai (Osaka, Kyoto, Nara, Kobe) are o savoare deosebita. Oamenii din Osaka sunt mai deschis, mai vorbareti si mult mai mancaciosi. Osaka este un oras al industriei, e drept, dar si unul al standurilor stradale cu mancare foarte buna, al veseliei mai putin rafinate si incorsetate. Desi apropiate ca distanta, Kyoto si Osaka sunt atat de diferite incat oamenii din Osaka afirma razand cateodata ca nu inteleg ce vor oamenii din Kyoto sa spuna (din cauza limbajului mai rafinat, adica foarte intortocheat, cu intelesuri ascunse). Iar Kobe este un oras asa cum ar trebui sa fie toate orasele mai mici: luminos, la piciorul unui munte si la tivul fustei marii, linistit, bine aprovizionat cu de toate si in ton cu moda, insa nu atat de avangardist ca Tokyo. 

Concluzia este ca ghidul din colectia Adevarul este o lectura placuta si foarte utila, dar poate fi oricand completata in functie de interesele celui care vrea sa devina calator in Japonia.

PS. Ce parere aveti de noul layout al blogului? HTML-ul imi e prieten sau dusman? ^^ 

8 comentarii:

  1. Vaaai,mi l'am achizitionat si eu! Cred ca o luam razna daca nu puneam mana pe el. :d Si pana am ajuns acasa (ca pe drum nu mi'am permis sa'l desfac] am avut mishcorici si eram cam agitata. :)) Apoi l'am analizat fila cu fila,sa vad what about si mi s'a parut foarte bun. ;;) Oare cat de departe de mine e,totusi,Japonia?

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca e o initiativa foarte buna a celor de la Adevarul.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Hargrave: Departe uneori, aproape cateodata :D Eu cred ca toata seria e foarte ok, cand plec undeva folosesc mult internetul, insa si informatiile dintr-un ghid sunt folositoare, mai ales daca este updated :)

    @Zazu: Si eu cred asta! Le-am citit si pe primele cu mare interes si, desi nu-mi trebuie mult pana sa decid ca vreau sa vad o tara, in cazul Argentinei, de exemplu, nu am avut scanteie...pana acum :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu am cumparat la inceput ghidurile acestea de calatorie in ideea ca ma descurc cu informatiile gasite pe net in caz ca reusesc sa plec creanga prin lume, dar dupa ce am vazut volumul despre Peru, m-am hotarat sa le iau pe toate. Le voi folosi pe post de lectura de vacanta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Raspuns pt PS: poza de la header mi se pare prea wide, cred ca originalul era mai mic si acum e foarte lungita...in rest is looking good :) tine-o tot asa

    RăspundețiȘtergere
  6. @VertAnge: Daaa, lectura de vacanta, perfect! Tot cam asa le vad si eu, desi cred ca le-as citi si in timpul unei saptamani de lucru, pentru relaxare completa :D I'm an internet research freak, n-as pleca undeva (niciunde, nica macar in tara) fara sa citesc pagini si pagini pe net :))

    @Stef: Heeeeei! Salut! Mersi mult pentru comment, da, headerul e wider than it was originally, dar nu am descoperit o varianta mai buna. Ideea este ca am vrut ca headerul sa fie ceva traditional japonez, iar imaginea de acum reprezinta florile de cires pictate in stilul sumi-e, un stil japonez ce foloseste trasaturi de pensula variind presiunea pe foaie :) Am sa mai cat pe net, desi ma indoiesc tare ca a pictat cineva ceva sumi-e astfel incat sa poate trece drept header :)))

    The rest...venind de la cineva care se pricepe, I feel good! :D Sa stii ca m-am amuzat cu HTML-ul, chiar mi-a placut!

    RăspundețiȘtergere
  7. am luat-o. mi-as dori sa vizitez tara. ma atrage...

    RăspundețiȘtergere
  8. @TiBi: Are si de ce sa te atraga, este o tara ca niciuna alta :) Mare parte din farmecul ei pentru noi este ca ne apare ca fiind complet diferita fata de ceea ce cunoastem noi (de unde si atat vehiculatul epitet de "exotica") :D Dupa ce am trait in Japonia, calatoriile in Europa mi s-au parut...placute, dar fara acea doza de "unde sunt? pe Marte?" :)) Mai curand am observat asemanarile. Diferentele mari te fac sa judeci din nou asupra unor lucruri pe care *credeai* ca le intelegi foarte bine. In viitor, am in minte sa merg cat mai departe de casa ca sa mai cuprind cu mintea o bucatica de lume :)

    Iti doresc sa ajungi in Japonia! :) Multumesc pentru vizita si comentariu ^_^

    RăspundețiȘtergere