joi, 4 martie 2010

Papusile si spiritele rele

Photocredit @ Kamomebird's Flickr Set 
In familia de papusi varul Chucky este oaia neagra. Ranjetul rautacios si cicatricea de un maro monstruos ii sperie nepotii si pe usor impresionabilele Barbie, iar personalitatea ucigasa si glumele mortale nu insenineaza deloc atmosfera la mesele in familie. Singurele rude care ii provoaca picaturi de sudoare pe sina spinarii de plastic gros sunt Hina-Ningyo, rudele sale indepartate din Japonia. Chuckie se ascunde dupa cardul de verisoare Barbie cu parul balai si vocea pitigaiata de fiecare data cand solemnele Hina vin in vizita.
Photos Credit @ JuliaB 720's Flickr Photostream
Inca de pe vremea papusilor cu ochi din nasturi decolorati se stie ca Hina-Ningyo au puteri magice: ele capteaza si incarcereaza spiritele rele, motiv pentru care japonezii le asezau in timpurile vechi pe barcute care pluteau tarziu in noaptea luminata ici si colo de felinare din hartie de orez cat mai departe, catre ocean, ducand cu ele tot "raul" din acea parte a lumii. Templul Shimogamo a inceput insa a utiliza aceasta practica drept o ruga pentru protejarea copiilor, ceea ce a transformat treptat ritualul in HinaMatsuri de azi, Festivalul Papusilor din Ziua Fetelor, pe 3 Martie.
PhotoCredit @ LaNinanaranja's Japan Flickr Set
Chiar si atunci cand merg in vizita la "Chaaaaaki" cel ridicol, papusile Hina se prezinta in formatia consacrata de secole: primele vin Odairi-sama si Ohina-sama, papusile imperiale, coborate direct de la Soare in straie bogat-aurii, apoi doamnele de la curte, San-nin Kanjo, urmate de 5 muzicieni si alte doua simboluri foarte indragite ale Japoniei, ciresul japonez inflorit (Sakon no sakura) si mandarinul japonez (Ukon no tachibana). Cateodata isi aduc si o suita de samurai mandri sau diverse obiecte de mobilier din palatele imperiale spre vesnica ura periculoasa a lui Chucky care nu se poate accesoriza decat cu galbenul ciocan pneumatic de copii...

Photo Credit @ Tokyo Ayano's Flickr Photostream 
Pentru ca maretele lor descinderi pe taramul oamenilor tematori de orice flacara violeta din lumea de dincolo sfarsesc intotdeauna in sacrificiul suprem, papusile sunt intampinate cu cele mai aplecator-de-dragute (kawaii) mancaruri si bauturi.

Photos Credit @ FromJapanWithLove's Flickr Photostream
PhotoCredit @ OnTheStweets' Flickr Photostream
Papusile isi fac treaba cu solemnitate si impietrire, doar sunt papusi japoneze. Astazi nu mai plutesc la nesfarsit pe rauri, ci sunt arse in curtea templelor (sau inchise in dulapuri spirite-proof pana anul viitor). In timp ce flacarile se inalta din trupurile lor mici, papusesti, in bolurile joase de supa raman doua parti ale aceleiasi scoici, simbolul japonez pentru un cuplu unit: papusile si spiritele rele.

PS. Sambata, 6 martie, Asociatia Romano-Japoneza Himawari va organiza la Iasi Festivalul Hinamatsuri in cadrul caruia se vor desfasura: o parada de kimonouri, o expozitie de origami si dansuri traditionale japoneze! Enjoy! 

10 comentarii:

  1. As avea si eu nevoie de o papusa care sa alunge spiritele rele si insomniile mele :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @Lady Io: Problema este ca la noi ar putea fi considerat vodoo :)) Unele ritualuri au cu atat mai mult farmec cu cat sunt plasate in Japonia :D Mersi de vizita si comment, as always! ^_^

    RăspundețiȘtergere
  3. La Iasi? Daca era in Bucuresti o trimiteam pe mama. I-am luat o papusica acum ceva vreme, de la o artista japoneza din Toronto, mi-a placut caracterul ei, semana cu mine.

    Uite aici creatiile ei:

    http://www.etsy.com/shop_sold.php?user_id=5094159

    A ei este Daydreamer Grapefruit.

    Her name is Grapefruit.
    She is eccentric and visionary.
    She doesn’t like rules and does everything at her own pace.
    She is happy when she is daydreaming. She loves rainbow color.

    Happy Hina Matsuri:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ah, ce m-ai stârnit!!! Adod păpușile japoneze!!! De la haioasele Momiji, la drăgălașele Kokeshi și elegantele Washi (http://www.washidolls.com/washidolls.html). Când o să mă fac eu mare și o să am bănuți de păpușele o să-mi iau colecții întregi! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar oare alunga si gandurile rele, ca mi-as lua vreo 20 de papusi!:)
    P.S. Te-am trecut la mine in lista, ca vorbisei candva demult de un link-exchange!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Antoaneta: Multumesc mult pentru link! Sunt tare dragute papusile, adevarat kawaii-cuteness ^_^ Papusii Daydreamer i-a facut o coafura specifica, arata exact asa cum isi imagineaza japonezii o visatoare excentrica (am mai vazut tipologia asta in manga si anime).

    Din pacate, nu se organizeaza un HinaMastsuri la Bucuresti...inca! ^_^ Daca s-ar organiza cred ca mi-as lua yukata si as fi in parada :D Cum a nins vajnic azi-noapte cred ca va fi o parada indoors...

    Multumesc de vizita si de commment! ^_^

    @Lia: Imi pare bine ca-ti plac, unii oameni le considera nitel creepy! :)) Eu am doua papusi, una cumparata din Kyoto pentru mama si alta primita de la colegii din camin drept goodbye gift atunci cand am plecat din Japo. Ambele reprezinta niste geisha maiestuoase, dar nu sunt din hartie.

    Daca iti faci colectie nu mai scapi de mine, o sa vreau poze cu fiecare achizitie! :))) Mersi de vizita si comment!

    @Lulu: Daca sunt rele, le alunga cu siguranta! :D Cred ca nici nu trebuie sa iei cate una pentru fiecare gand :D
    Multumesc frumos pentru trecerea in lista! :) Si pentru vizita si comentariu, desigur! ^_^

    RăspundețiȘtergere
  7. Fac un comment off-topic, deşi postul tău este foarte interesant!

    Ai un cadou muzical la mine pe blog! LMA de 8 martie!

    B. Happy! Hug! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @KirstDay: Multumesc frumos! ^_^ La Multi Ani si tie, sa ai o primavara plina de soare si mai calda decat se preconizeaza (speram sa se insele oamenii cu vremea si sa nu mai ninga, gata!) :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Si mie imi plac mult papusile japoneze, sunt deosebite :)

    Frumos topic :) si reusite pozele puse.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Hot_coffee: Multumesc pentru aprecieri si vizita! ^_^ Intr-adevar, papusile japoneze sunt deosebite, mai ales ca au atasate anumite semnificatii culturale/spirituale/traditionale :) Am observat ca in Japonia papusile nu sunt numai pentru copii, la fel cum nici manga/anime nu sunt numai pentru copii. Mi-ar placea sa ne "dedam" la astfel de amuzamente si noi, adultii, din cand in cand :D Keeps the spirit young!

    RăspundețiȘtergere