joi, 17 decembrie 2009

Craciunul e vremea intalnirilor amoroase


Photo courtesy of Trendymenhaircutstyles
In lumina unui lampadar inca aprins in asteptarea rasaritului de pe steagul japonez, tanarul cu suvite mii isi zburlea fashionist coama cu gel special pentru barbati. Pardon, cu gel, spuma, modelator, ondulator, spike-uitor, tirbuson-maker, toate special pentru barbati, achizitionate de la raionul ce le adaposteste in detrimentul produselor de coafura pentru femei. Cum spuneam, se aranja inca de la ora aceea inumana pentru toti, cu exceptia baietilor japonezi ce TREBUIE sa-si coafeze parul, in vederea intalnirii amoroase, the Christmas date.
Pe masuta astepta cuminte un cadou perfect ambalat. Pe care i-l va inmana stangaci, uitandu-se pe reclamele luminoase ce impanzeau strada, oriunde altundeva numai in ochii ei nu. In oglinda studia cum isi va incrunta spranceana incercand sa para kul. Si cand ea va sari imprudent de gatul sau chitaind nebuneste va face mina asta plictisita. Sau poate mai bine sa nu i-l dea in public? Sa nu uite sa bage cadoul in murse, alaturarea lui man si purse, geanta sa preferata care se asorteaza la bocancii aia rock. Pentru numele lui Buddha, ai rabdare! Il deschizi acasa, dude!

Photo courtesy of WomensBeautyLife
De cealalta parte a caii ferate, care este peste tot in Japonia, fata isi repeta si ea in oglinda expresia: miau, cute, kawaii, uuu, ce multe stii!, clipit inocent din ochi -sa nu uit genele false -, gesturi stangaci de dragalase pentru evidentierea strasurilor de pe unghiile false, intrebari stupid de dragalase, zambet constant de dragalas, fosnit de rochita dragalasa, you get the point, dragalas!

Pe masuta astepta cuminte cadoul perfect ambalat. Nu se putea altfel fiindca in Japonia totul este perfect ambalat. Dar cat alergase pentru acest cadou in nebunia de Kurisumasu! Un cadou nepotrivit inseamna dezastru, are potential jignitor si poate duce la mailuri tastate pe telefon cu viteza supersonica in tren ce raman necitite.

In Japonia cadoul este o institutie. Te duci in vacanta sau pur si simplu in vreo calatorie, trebuie sa aduci omiyage , un suvenir pentru fiecare persoana cu care interactionezi, colegi, familie, cunoscuti, sefi! Tot timpul se dau cadouri, nu numai de Craciun sau la zilele de nastere. Poate de aceea baietii si fetele au declarat initial ca vor fi multumiti cu orice primesc. Acesta este raspunsul standard, majoritatea japonezilor vor multumi si se vor bucura in special de faptul ca au primit, nu neaparat de CE au primit.

Restul...sunt nuante. Mister Spike Head de mai sus s-ar bucura daca ar primi ceva facut de mana domnisoarei. Dar fara unghii false pierdute in el, da? Apoi i-ar placea un portofel fiindca japonezii schimba des portofelul, aduce noroc de bani. In mod curios pentru altii, l-ar incanta si o scrisoare. Hartii de toate felurile, frumos colorate si veline se vand in magazine langa plicuri la fel de diverse. Toata lumea scrie o mica nota de Anul Nou pe care o expediaza cu Posta catre toti cunoscutii sai. In mod si mai curios, o noapte la un hotel trendy, flori si mobila (?!) sunt printre ultimele sale dorinte catre Mos Kurisumasu, prietena sa.

Photo courtesy of TokyoTopia
Miss Fake Nails de mai sus si-ar dori cu ardoare un inel. Nimic nou, trecem peste dorinta de maritis pana la 30 de ani, cred ca asta e patrimoniu universal. Apoi i-ar placea o noapte la un hotel trendy?! Somebody is veeeeery...matura si hotarata. Cel mai putin i-ar placea mobila (again, ?!) si dulciuri. Acum stim de ce au trupurile acelea de sirene hranite cu alge, da?

In topul cadourilor buddha-fereste pentru ambii se inscriu triumfator accesoriile nepotrivite stilului personal. Asta pentru ca, daca celalalt iti cumpara ceva cu totul diferit de stilul tau inseamna ca nu te-a inscris bine intr-o categorie de moda si asta e cutremurator! Doar nu vrei sa primesti un costum de Gothic Lolita daca tie iti place sa te dai cu autobronzant pana ajungi maro si sa-ti vopsesti parul galben-pai. Mai rau decat atat nu poate fi nimic!

Pana si hainele asortate, pentru cupluri sunt mai acceptabile. Pe tine arata cute si pe el manly. Iar hand-made can only take you so far...pana la fularul crosetat de mana! Mister Spike Head si Miss Fake Nails urasc in solidaritate CD-urile si DVD-urile cu artisti necunoscuti. Iarasi, chestie de categorie de stil. Nu poti fi Gothic Lolita si asculta Akcent, iti trebuie un rock suparat. Si japonez, de preferinta.

Photo courtesy of Adrian on Flickr
La intalnire au facut schimb de cadouri incredintati ca fiecare a citit lista. Best Christmas date ever! O lista, mii de Mos Craciuni.

Voi ce va doriti si ce NU va doriti de Craciun?

10 comentarii:

  1. 1. de doreste BdJ pentru sine-se: liniste si...somn
    2. ce nu doreste BdJ pentru sine-se (si implicit, pentru altii): zgomot, tipete, cearta si enervare
    :)
    e o lista dihotomica
    intresanta informatia ta legata de cadourile care trebuie date ca atare nu ca obiect, valoare ci ca gest
    :)
    zi buna

    RăspundețiȘtergere
  2. Murse imi aminteste de un episod din Friends :-))
    Craciunul - nu ma intereseaza atat de mult cadourile in sine, cat sa simt ca sunt gandite pentru mine. Si sa impodobim bradutul (mi-am luat azi din acela in ghiveci, cum ziceai si tu) si sa cante colinde :-)
    Nu imi doresc galagie, too much food, prea multa agitatie.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu anul acesta nu i-am cerut Mosului nimic material ... cum am mai spus-o la mine pe blog, imi doresc sa ma bucur de acest Craciun ca atunci cand eram copil ;o)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Belle: Cred ca toti ne dorim un pic de liniste pentru sufletele noastre chinuite in fiecare zi cu mii de griji :) Sper ca vei avea un Craciun-balsam, sa inmoaie toate asperitatile si sa le dea un parfum dulce :)

    @Lady Io: Da, si mie! Chiar am revazut episodul acela cu Joey si geanta lui de curand :) Nici eu nu-mi doresc agitatie si galagie! Dar ca sa fie pace, trebuie sa fie si oamenii toleranti...Numai bine si un Craciun exact cum ti-l doresti! :)

    @Fanfan: Bine zis! Bucuria de copil este standardul, asa ar trebui sa se bucure toata lumea :)) Numai bine! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. din nou, un articol sweet si... dragalas. iar am aflat o multime de lucruri si ma napadeste nostalgia - mi-a aduc aminte cand ma jucam cu papusi, atunci cand ma uit la fatucile astea :D

    parca e mai intensa ca niciodata atmosfera atmosfera de Craciun. sau asa simt in fiecare an si uit?!?

    de Craciun vreau doar linsite si impacare. restul... se rezolva.

    toate cele bune, draga Misaki!
    C.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mr. Spike Head e cam emo pentru gusturile mele... :) Eu de Craciun vreau sanatate si dragoste, si nu vreau sa mai am lipsa de calciu si sa ma doara maselele.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce-mi doresc de Crăciun? Păi, îmi doresc să le placă la musafirii bucatele mele, mai mult decât în fiecare zi, că le fac cu mai mult drag, în spiritul Crăciunului. Și apoi mi-aș dori să nu spăl eu vasele, că o să fiu frântă de la bucătăreală :) Încă nu știu ce nu-mi doresc dar o să mă gândesc și o să-ți spun, Misaki - chan ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Interesant. Crăciunul este, cred, o sărbătoare importată în JP, se vede după denumire: ”Kurisumasu” e un fel de ”Christmas” japonificat, right? ;) Este foarte interesant cum obiceiul de a oferi cadouri de Crăciun a fost ATÂT DE BINE integrat cu manierele și eticheta specifică japonezilor. Îți mulțumesc, Misaki-chan pentru acest text delicios ( nu, tanti Jeni, nu mi-e foame, am zis și eu așa...).

    RăspundețiȘtergere
  9. @Corydalis: Da, sunt niste papusi umane, in special lolitele, cum ai observat deja :)Se pare ca toate lumea vrea liniste de Craciun, subscriu! :) Asa sa fie!

    @Teampit: :))) Tinerii japonezi par nitel emo din cauza coafurii, dar te asigur ca nu au unghiile prinse-n usa si nici nu sunt mega-deprimati. Aoleu, problema cu maselele e grava, la anul intru si eu in reparatii capitale, am zis! :)

    @Tanti Jeni: Sa va iasa bine cozonacul! :)) Dar mai bun ca al bunicii mele, cu tot respectul, nu cred sa existe! :D

    @Cristian-san: Da, Kurisumasu e pronuntia japoneza a cuvantului englez Christmas :)) Ei sucesc totul de felul lor asa! :))Oferirea cadourilor facea deja parte din traditia lor, de aceea cadourile de Craciun nu au farmecul anticiparii si amploarea de la noi :) Multumesc si eu pentru vizita si comment! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. M-a amuzat teribil mica ta poveste...dar imi place ideea de a da si a primi cadouri cat mai des cu putinta.
    De Craciun as vrea sa se intample o minune si toata lumea sa fie sanatoasa si fericita!

    RăspundețiȘtergere