sâmbătă, 4 septembrie 2010

Obento - Mona Lisa pranzului la caserola (1)

Opera House and Sydney Harbour


























Obento continand: orez, sos, broccoli, morcovi, castraveti, ridichi, triunghi branza brie, fructe de padure si o mini-tarta cu vanilie @ All Rights belong to Sakurano Kitsa (thank you!)
Corect imbracat, camasa alba, costum negru, uniforma de salaryman (noi i-am zice corporatist, probabil, sau pur si simplu angajat). Facea o baie de soare pe o banca in parc, totul verde in jurul sau. Singur. Parea ganditor. Ma intrebam daca este cumva un personaj ciudat, un somer care a ramas poate cu minciuna mersului la birou zilnic. Mi-l inchipuiam deja cum isi ia ramas-bun de la sotie in fiecare dimineata, grabit, morfolind un ziar, incercand sa balanseze servieta si umbrela intr-o mana. Indata ce iese din perimetrul in care l-ar putea repera vreun cunoscut, graba dispare, colturile gurii cad, se indreapta spre parc unde sta ceasuri-ceasuri dezolate pana la o ora nerezonabila de intoarcere acasa, ca de la munca asidua.  Oricat as fi de partinitoare, imaginatia mea nu mesterise imaginea din nimic, citisem despre un caz asemanator in JapanTimes, editia online in engleza, desigur, fiindca cei 2.000 de kanji necesari pentru a citi ziarul in japoneza ma evitau cam fara gratie, in ciuda…mai degraba, din cauza lipsei mele de interes pentru ei.

Un pas in fata si observ in mana sa cutiuta: obento! Ha? Deci asta era, omul era in pauza de masa. Se vede treaba ca ii pria sa manance la aer si la soare si la verde, un picnic in mijlocul zilei de munca. A luat o ultima inghititura de orez, si-a turnat rapid niste ceai verde si a plescait aproape multumit, as indrazni sa spun, dupa care si-a modificat expresia contemplativa, de samurai admirand o floare de cires, cu una business-like si s-a indreptat cu pas hotarat catre gigantul din sticla si otel care adapostea birouri.
fusilli pasta bento
Obento pentru un copil cu: paste, carnati, ardei grasi, spanac, sparamghel la grill si fructe rosii @All rights belong to Sherimya (thank you!)

Ora pranzului e sacra in Japonia. Ca la un semn, rasar grupuri-grupuri ce se indreapta spre cantine, spre Se7en Eleven sau alt mini-supermaket perfect aprovizionat cu mancare rapida, dar nu neaparat in intelesul nostru de fast-food sau pur si simplu catre un parc unde isi improvizeaza un picnic de toata admiratia cu lunchbox-urile aduse de acasa denumite obento.
 eki bento!
Eki bento -  pranz la caserola vandut in statiile de tren dintre orasele mari, la un pret foarte bun (aproximativ 8-10 $); in general contine mancaruri specifice orasului; cel de fata are orez, legume, peste la gratar, rulada de omleta - tamagoyaki; tsukemono - muraturi japoneze.

Un obento clasic include o portie generoasa de orez japonez, lipicios si usor dulceag, diferit la gust fata de orezul pe care-l foloseste bucataria romaneasca, o portie mai micuta de carne/peste/fructe de mare, alta de legume preparate in diverse moduri si, uneori, un ceva mic si dulce. Cum in Japonia atentia pentru detaliu depaseste orice limita imaginata de noi si credinta ca mancarea trebuie sa incante ochiul intai este de capatai, obento si-a creat in jurul sau o intreaga industrie: carti de bucate destinate exclusiv pranzului la pachet, ingrediente gata preparate ce necesita numai “asamblare”, cupe din silicon si hartie colorata pentru compartimentare, forme si tipare pentru artistul gastronomic din fiecare japonez si, la piece de resistance, cutia de obento, ambalajul.
Husband Bento 14/5/08
Bento pentru sot, ceva mai serios @All rights Lyvvie (thank you!)
De la cutiute mici, roz bombon, cu iepurasi sau Hello Kitty pana la cutii spatioase, compartimentate, din lemn lacuit, folosite in mod traditional de Anul Nou, oricine isi poate gasi ceva pe masura apetitului si a preferintelor. Industria obento nu oboseste: s-au inventat cutiile cu ioni, pentru a pastra igiena perfecta a mancarii prin evitarea formarii de bacterii, cutiile cu folie protectoare ce pastreaza temperatura, cutiile in forma de personaje dragute, cutiile ce pot fi incalzite la microunde fara probleme, cutii colorate si decorate in functie de sezon (sakura- floare de cires, momiji- artar) etc.
 Xmas !!!
@All rights nonochan (thank you!)

Obento capata o perspectiva deosebita, specifica Japoniei, atunci cand vine vorba despre lunchbox-urile copiilor de gradinita, preparate de mame in fiecare dimineata. Este o adevarata cultura, o norma a societatii sa arati copilului cat de mult esti implicat, cat de mult iti pasa de el, printre alte moduri de exprimare, desigur, preparand cel mai frumos obento care sa-i aduca admiratie la scoala. Unele mame petrec un ragaz considerabil decorand obento-urile copiilor, incercand sa-i faca pe cei mici sa manance cu placere mancare sanatoasa, gatita acasa, incorporand legume de tot felul si fructe. Si reusesc, in majoritatea cazurilor. Un obento spectaculos este calea sigura spre succes si integrare la groapa cu lopatele si nisip.
Bear Bento #37
@All rights Laura Bento (thank you!)
  
Exista numeroase motive pentru care japonezii apreciaza asa mult obento-urile:
  • Economisesc banii pe care i-ar da in fiecare zi pe un pranz cumparat din oras, bani care ajung la o suma frumusica pe luna;
  • Stiu foarte bine ce ingrediente au fost folosite, daca au fost proaspete, de buna calitate si preparate corect din punct de vedere igienic;
  • Adapteaza pranzul in functie de nevoile si preferintele lor, adesea mancand mult mai sanatos decat ar fi facut-o daca ar fi achizitionat mancarea din comert;
  • Mananca portiile programate, considerabil mai mici decat portiile cu care suntem noi obisnuiti;
  • Mananca variat, acesta fiind un principiu al bucatariei japoneze ce considera ca la o masa trebuie sa se regaseasca toate cele 6 gusturi (dulce, sarat, amar, acru, picant si…umami, asa-zisul gust delicat);
  • Multi considera obento o forma de exprimare, sansa de a creea ceva placut ochiului si folositor stomacului.
Sigur ca in Japonia problema timpului necesar prepararii unui obento nu este atat de evidenta ca in alte culturi avand in vedere ca sotiile si mamele sunt cele care se ocupa de asa ceva, iar ele nu au joburi la care trebuie sa ajunga, in general.  Cu toate acestea, exista numeroase tips&tricks pentru a alcatui un pranz la caserola gustos, sanatos, transportabil fara riscuri de murdarire sau stricare si foarte aratos.
8-21-10 Salad Bento
@All rights popartichoke (thank you!)
 
Despre acestea, in postarea urmatoare.

17 comentarii:

  1. Coincidenta :) De luni m-am hotarat sa renunt si eu la covrigi, gogosi & Fast Food si sa-mi pregatesc de acasa diverse. N-o sa fie la nivelul celor ce ai prezentat tu aici, ca e complicat (poate o sa mi se para mai usor dupa postul urmato, cu tips&tricks :) ).
    Dar oricum, daca mi-ar reusi ceva cat de cat asemanator cu primul obento sau cu cel cu omul de zapada, nu cred ca as avea inima sa-l mananc. E opera de arta! Si operele de arta nu se mananca, eu asa stiu :)

    Foarte interesant postul!
    Cata diferenta intre sandwich-urile noastre, facute dimineata, pe fuga, si minunile astea!

    RăspundețiȘtergere
  2. La mancare si nu numai conteaza si "aspectul comercial", mai ales in cazul copiilor. Am o prietena specialista in asa ceva, baieteii ei sunt superincantati. Plus ca asa poti determina un copil sa manance mai degraba decat cu o mancare de-a noastra clasica, care nu e asa omoshiroi! ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu n-as putea manca, arata prea bine, mi-ar parea rau sa stric decorul :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte tare! Eu ma gandeam ce sa fac cand reincep cursurile la facultate si nu apuc sa mananc la cantina. Numai ca ar fi minunat sa gasesc mici cutii care sa mentina temperatura, pentru ca eu in comert nu am gasit decat cutii de plastic pentru manacare.:(
    P.S. Asteptam cu nerabdare sa revii pe blog.:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Am primit si eu un obento de la o prietena din Japonia. E incapator, cu 2 etaje si 4 despartituri, are hashi dar si lingurita de plastic. E ca o bijuterie, insa nu prea am habar ce as putea gati cu ingredientele noastre. Sa bag 2 sarmale si o lingura de fasole suna a sacrilegiu....

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce frumos arata! Eu din pacate mananc cate un sandwich in graba cand sunt la scoala, dar mi-ar placea o cutiuta din asta smechera chiar daca nu as aranja mancarea asa frumos in ea :)
    Astept partea cu tips&tricks...poate imi iau inima in dinti si imi fac si eu un pachetel aratos.

    RăspundețiȘtergere
  7. si mie mi-ar veni greu sa stric decorul si sa mananc omul de zapada :)), mai ales ca e facut cu atata arta si, cred, migala! wow! japonezii astia sunt organizati pana in cele mai mici detalii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pe mine chiar decorul ma atrage sa le mananca

    RăspundețiȘtergere
  9. Acele onigiri sunt chiar foarte simplu de facut si tare bune. Am vazut de multe ori pe net si mi-au facut atat de pofta incat n-am rezistat sa nu incerc si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Tetris: Eu as manca obento cu mai multa pofta tocmai fiindca e opera de arta ^_^ Acestea fiind spuse, cred ca Mona Lisa ar trebui sa se teama data viitoare cand voi sta la ditamai coada ca s-o admir un pic, poate musc din rama tabloului :)))
    Observ ca mirosul de covrigi calzi ma tenteaza din ce in ce mai putin, pe masura ce ii rezist! :)) Am citit intr-un studiu ca obiceiurile sunt legaturi ce se formeaza intre neuroni; ca sa schimbam un obicei, cum ar fi cel de a manca fast-food, trebuie sa se rupa legatura aceea prin nefolosire si sa se formeze alta :)
    @Ami: Perfect de acord! Citind comentariul tau mi-am dat seama ca am subliniat multe laturi ale culturii obento, dar am cam neglijat-o pe cea fun. Spre deosebire de mancarea cu care esti obisnuit si care este de multe ori "comfort food", mancarea insolita, combinatiile neasteptate, ingredientele exotice sau prezentarea interesanta aduc un mare plus. De multe ori am fost atrasa de noutatea mancarii, de faptul ca este interesanta
    @Lady Io: Arta gastronomica este o arta comestibila :))

    RăspundețiȘtergere
  11. @Arcadia: Daa, foarte greu mi-a fost sa aleg, sunt atatea fantastice, as pune mii de poze si retete! :)
    @Cecilia: Eu de o saptamana-doua imi tot iau pranzul la pachet si, lasand la o parte ca ma bucur de toate avantajele insirate in postare , cred ca putem folosi linistite orice recipient din plastic sau alt material care se potriveste apetitului nostru. Japonezii incalzesc uneori pranzul la microunde, cand spuneam de pastrarea temperaturii vorbeam mai mult de sezonul de vara, cand trebuie pastrata la o temperatura mai joasa decat cea de afara. Cred ca au la Daiso, in Auchan, plasute termo-rezistente, plus o gramada de accesorii de obento :D
    @Dreamwind55: Inteleg perfect, tot asa fac si eu cu o agenda japoneza, cartonata si pictata atat de frumos incat nu-mi vine in minte ce mazgaleli ar fi suficient de demne sa fie trecute acolo :)) Dar lasand asta la o parte, eu folosesc mancare obisnuita, romaneasca, la pachet, numai ca mai variata si in cantitati mai mici :)
    @VertAnge: Mie imi plac foarte rar sandvisurile, oricat de practice ar fi, asa ca n-am cum sa scap de caserola :)) Nici eu nu aranjez tot timpul, insa cateodata imi ies pranzuri la care ma uit cu bucurie inainte sa le mananc. E ceva fun, face momentul mesei mai interesant si mai distractiv, dupa mine :)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Zazu: Mai are si palariuta o ciupercuta, I looove ciupercute :)) Cred ca primele incercari cer foarte multa rabdare, dar dupa ce te obisnuiesti, cum se intampla de cele mai multe ori, de altfel, devine mai usor, decorezi mai repede, capeti mai multe idei, iti dai seama ce arome si texturi se combina mai bine :D Practice obento :)

    @Ana: Si pe mine, si pe mine! Om fi noi mai sadice?! :))

    @len: Daaa, onigiri sunt de baza in Japonia, un fel de sandvisuri adaptate, cu orez :D Mie imi plac tare cele cu somon la interior, obisnuiam cateodata sa merg la mini-marketuri in pauza de masa la facultate si sa ma intorc cu un onigiri si ceai verde :D

    RăspundețiȘtergere
  13. Great article, thanks for giving credit when using my photo.
    -Megg/PopArtichoke

    RăspundețiȘtergere
  14. @Megg: Dear Megg, your photos are superb! I am honored to beautify my post with works of art like yours (I don't know if you can translate the comments with Google, they are written in Romanian, everybody is saying that these obentos are pure art :D), should you feel even slightly uncomfortable, please let me know and I will immediately take it down. No need to thank me, it's your right to be given credit! :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Bine te gasesc!
    Foarte interesant si foarte... colorat! Ma gandesc sa incerc asa ceva pentru baietii mei, cred ca va fi inedit si le va placea, chiar daca ei sunt adolescenti, nu copii de gradinita, iar ingredientele vor fi de-ale noastre, romanesti!
    Arata atat de bine incat as face cadou celor din jur astfel de minunatii. Ar fi original, nu cred ca ar mai primi de la cineva un astfel de dar.
    De gustul "delicat" nu auzisem pana acum...
    Chiar ca a meritat sa vin pana aici!

    RăspundețiȘtergere
  16. @isis: Bine ai venit! ^_^
    Multumesc pentru aprecieri, te mai astept cand iti face placere, ne imprietenim! :D

    Si eu cred ca ar fi niste cadouri minunate, atata doar ca trebuie pregatite si "daruite" in scurt timp :D Zau ca sunt colorate, exact ce ne trebuie pe asa vreme ploioasa! :D

    RăspundețiȘtergere