luni, 28 februarie 2011

Tokyo - un tur virtual (3)

at Shibuya Station
Mitul Zilei de Maine in statia Shibuya
(Photo Credit @ naoyafujii on Flickr, thank you!)

Shibuya mi s-a parut pentru un moment centrul Universului. Statia de tren explodeaza in culori vii, care te impresoara dinspre peretele acoperit de Mitul Zilei de Maine. Pictura celebrului Taro Okamoto reprezinta bombardamentele de la Hiroshima si Nagasaki, reamintite astfel celor peste 2,5 milioane de persoane care tranziteaza in fiecare zi statia Shibuya. Insa nu tragedia si trecutul umplu atmosfera aici, ci intensitatea prezentului. Pana la urma... maine poate deveni un mit dintr-o clipa in alta a zilei de azi.
Yamanote Line, JR Shibuya Station
In statia Shibuya, pe una din multele linii: Yamanote Line
(Photo Credit @ Kona Photos on Flickr, thank you!)

Statiile de tren in Japonia sunt de multe ori labirinturi navigabile numai cu ajutorul unui radar special pe care numai japonezii par a-l avea. Sa gresesti iesirea din statie e ca si cum ai gresi poarta catre o lume intergalactica.
Ringworld Engineers
O extensie a statiei
(Photo Credit @ yushimo_02 on Flickr, thank you!)

Una dintre cele mai cunoscute exit gates este cea pazita de statuia lui Hachiko. "Hachi" inseamna 8 in japoneza, iar "ko" este "copil", astfel incat Hachiko este copilul perfectiunii sau al infinitului. Povestea cainelui Hachiko este reprezentativa pentru sensibilitatea japoneza. Hachiko si-a condus stapanul mult-iubit intr-o zi pana la statia Shibuya, insa acesta nu s-a mai intors niciodata.  Cainele l-a asteptat in fiecare zi, fie ploaie, frig, zapada sau soare arzator...pana la moartea sa. De atunci il asteapta in forma pietrificata. La infinit, dupa cum ii este numele.
Hachi
Hachi
(Photo Credit @ kidperez on Flickr, thank you!)

In spatele lui Hachiko insa, viata se desfasoara in ritm alert. Pietonii sunt regi pe asfaltul dungat al intersectiei din Shibuya, una dintre cele mai aglomerate din lume. Se poate traversa in orice directie, chiar si in diagonala. Tumultul si multimea sunt extrem de interesante de privit deoarece aici iau nastere ultimele trenduri in materie de moda japoneza. Iar moda japoneza este una plina de inovatii, mai mult sau mai putin purtabile.
Tokyo from the Air
Trecerea de pietoni din Shibuya
(Photo Credit @ Stuck in Customs on Flikr, thank you!)

De departe vegheaza turnul 109, un gigant care adaposteste mii de magazine cu cele mai noi obiecte vestimentare si nu numai. De aici a pornit moda KOGAL, un trend caracterizat prin machiaj puternic cu tenta bronzata, par blond ca mierea, platforme, pantaloni/fusta cat mai scurti/scurta. Kogals imita fidel imaginea unei tinere din California, cheltuiesc venituri cat nu castiga, de fapt, si, in general, pun motorul consumerist in miscare prin apetitul lor pentru accesorii de designer.
Pretty Shibuya Girls
Photo Credit @ tokyofashion on Flickr, thank you

Fashion Shoot 1
Kogals

Complete Strangers
Kogals
(Photo Credit @ Jon Siegel on Flickr, thank you!)

Cute Shibuya Girls in White
Fetele de mai sus se indreapta mai degraba spre alt stil clar definit in moda japoneza: Hime Gyaru (Hime inseamna printesa)
(Photo Credit @ tokyofashion on Flickr, thank you!)

Darth Vader Over Shibuya
Gigantul centru de shopping Shibuya 109
(Photo Credit @ tokyofashion on Flickr, thank you!)

Acolo unde e shopping intens sunt si restaurante numeroase, de la cele cu preturi mai mult decat decente pana la restaurante cu stele Michelin. Mergeti acolo unde vedeti multi clienti japonezi, acesta este un semn bun privind calitatea mancarurilor deoarece japonezii, spre deosebire de alte natii, nu merg sa manance undeva, oricat de ieftine meniurile si mari portiile, daca mancarea nu este la calitatea asteptata.
Tiramisu
Tiramisu, in varianta japoneza
(Photo Credit @ Long Sleeper on Flickr, thank you!)

udon restaurant - shibuya, tokyo
Asa arata un restaurant micut de Udon (taietei japonezi intr-o supa delicioasa)
(Photo Credit @ cjw333 on Flickr, thank you!)

Ca un comentariu suplimentar, fata de Europa, de exemplu, unde turistii au nevoie de recomandari pentru a lua o masa gustoasa si decenta ca pret si a evita vesnicele "capcane turistice", in Japonia puteti avea incredere ca nu veti intalni asemenea lipsa de respect. Nu-mi amintesc sa fi nimerit vreodata un local cu mancare proasta, la preturi nejustificat de mari. Asa ca ieftin nu inseamna prost in Japonia, ci simplu, ca la mama (japonezilor) acasa, iar scump inseamna rafinat, fusion sau traditional.

Harajuku se iveste in sanul districtului Shibuya ca o insula de noutate si non-conformism. Pe straduta sa centrala, Takeshita-dori, stau aliniate magazine ce afiseaza nonsalant iepuri albi de plus imbracati ca o domnisoara de pe la 1800 si ceva, manechine in sortulet cu dantele si umbrele de soare inflorate.

Takeshita Dori, Harajuku
Intrarea in Takeshita-dori
(Photo Credit @ crispyteriyaki on Flickr, thank you!)

Japanese Mori (Rabbit) Girl in Harajuku
Iepurele din vitrina, Alice in Tara Minunilor este cat se poate de reala pe strazile din Japonia
(Photo Credit @ tokyofashion, thank you!)
In tara regulilor stricte, in care cei cativa centimetri in plus sau in minus la plecaciune fac diferenta de statut social, in fiecare duminica exista tineri care evadeaza constiincios, prin haine, machiaj si atitudine. Sub vesmintele lor complicate se afla cetateni cuminti, care in timpul saptamanii isi fac datoria fata de tara si Imparat, dupa cum le-o dicteaza cetatenia japoneza, una dintre cele mai greu de obtinut din lume. Gestul lor de rebeliune dureaza o zi pe saptamana si nu se extinde la acte care ar dauna cu adevarat societatii, gen vandalism sau acte criminale. Cu alte cuvinte, arata ciudat, dar sunt inofensivi.

Harajuku
O Gothic Lolita moderata
(Photo Credit @ drone207A on Flickr, thank you!)

Japanese Lolita in White
Alta subcultura: Innocent Lolita
(Photo Credit @ tokyofashion on Flickr, thank you!)

Dir En Grey Cosplay
Cosplay - o subcultura ce presupune imitarea stilului unei persoane cunoscute din anime/manga (ceea ce, avand in vedere ca ambele pot merge foarte departe de realitate, e dificil de realizat)/trupe rock/punk
Aici tinerii imita Dir en Grey, o formatie japoneza
(Photo Credit @ megadem on Flickr, thank you!)

cosplay harajuku, tokyo
Cosplay - numai ca habar nu am pe cine imita
(Photo Credit @zlight on Flickr, thank you!)

harajuku14
Subcultura Visual Kei
(Photo Credit @ saikofish)

Cosplay in Harajuku
Ummmmm....
(Photo Credit @ sleepyhead's on Flickr, thank you!)

Maid in Japan
Subcultura Maid - in Japonia exista asa-numite Maid Cafes unde fetele care servesc se imbraca in stilul unei serveuse/cameriste; este considerat un stil ce imbina latura sexy cu traditionala aplecare spre ospitalitate in cultura japoneza
(Photo Credit @ ThisParticularGreg on Flickr, thank you!)

Pentru straini e greu de inteles de ce exista acest fenomen. In fond, multor culturi le este necunoscuta o presiune asupra individului de a se conforma regulilor la intensitatea celei din Japonia. In cultura japoneza grupul primeaza intotdeauna asupra individului.

In apropierea acestui tumult, o oaza de liniste inconjoara templul shinto Meiji Jingu, construit in onoarea imparatului Meiji si a imparatesei Shoken. Gradina templului se intinde pe o suprafata de 700.000 de metri patrati si cuprinde 365 de specii diferite de copaci.
Meiji Jingu Shrine entrance
Catre templu
(Photo Credit @ georgeogoodman on Flickr, thank you!)

Wedding at Meiji Jingu
Nunta in stil traditional la Meiji Jingu
(Photo Credit @ jerome on Flickr, thank you!)

Din Harajuku se poate ajunge usor pe Omotesando, o artera de shopping foarte apreciata, unde puteti gasi ultimele noutati de la marile branduri. Nivelul la care se face shopping in Japonia nu se compara cu nimic, pare un iures nebun, rafturile sunt intesate de marfuri, se gaseste ceva pentru oricine, oricat de excentrice ar fi gusturile sale. Daca exista un client, atunci exista si un magazin pentru acea marfa.

Omotesando
Omotesando
(Photo Credit @ Mikimon on Flickr, thank you!)

Din vazduh suntem observati de gigantii Tokyo-ului, zgarie-norii din districtul Shinjuku. Va las in paza lor pana data viitoare, cand vom pasi in armonie la templele din Asakusa si muzeele din Ueno, ultima statie a turului virtual prin Tokyo.
Ohhh Tokyo how I love thee
Photo Credit @Sprengben on Flickr (thank you!)

37 de comentarii:

  1. Fantastic! Nu stiu ce-as mai putea spune...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca intotdeauna interesanta, plina de viata. Multumim pentru aceasta postare, de-abia astept urmatoarea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Of, Misaki ce imi faci tu mie! :)
    Mi s-a aprins tare de tot un beculet legat de Japonia in ultima vreme. Din pacate biletele de avion nu sunt chiar accesibile.:(

    RăspundețiȘtergere
  4. Ţin minte că în staţia Shinjuku nu am mai găsit ieşirea. Drept urmare, ne-am urcat în al tren şi am ieşit la Ginza...Încrengătura subterană este în schimb bine semnalată - există panouri şi direcţii, câteodată treci de-a dreptul prin alte staţii, iar distanţele până la cea dorită ajung să depăşească 1-2 km... :)
    Despre fătucile japoneze (vezi poza Subcultura Maid) - sărăcuţele, majoritatea au nişte paranteze...Mirona, spune-mi te rog, moda cu fustă scurtă, cizmuliţe îmblănite şi căciulă groasă cu moţ mare din ce categorie face parte...? Eu pe ele le-am remarcat...
    Încă 2-3 articole şi încep să mă uit pe oferte :)
    @VertAnge - verifică periodic situl Finnair - eu am prins o ofertă cu 500 euro.

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga mea, toate ca toate, dar moda japoneză cu toate subculturile ei m-au lăsat fără grai! :D

    Dacă mai citesc mult blogul tău, o să încep să caut şi eu oferte de bilete =))


    O primăvară minunată aă ai!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Lady Io: Si eu ma uit si ma minunez ce fotografii frumoase cu Tokyo gasesc. Nu credeam ca o sa pot surprinde cat de viu si eclectic este :)

    @Buffy: Si eu multumesc pentru vizita, ca intotdeauna plina de amabilitate :)

    @VertAnge: Inseamna ca e cu dublu-tais :)) Ca si mie mi se aprinde periodic beculetul acesta, mai abitir primavara, in sezonul ciresilor si toamna, in sezonul frunzelor de artar :) Pentru bilete a zis bine @badge, Finnair e o optiune interesante (l-am folosit). Ar mai fi AEROFLOT, al rusilor, cu escala in Moscova (hmm, n-as putea spune ca recomand...) si ofertele de la AirFrance sau Lufthansa (cam 700 si ceva de EUR).

    RăspundețiȘtergere
  7. @badge: Trendul cu "picioarele imblanite" si caciulita este destul de recent, cred ca tinde spre categoria "kawaii", adica un stil dulce, usor copilaros :)


    @Arcadia: Si eu caut oferte de bilete, si tot caut, gasesc, expira si apoi caut din nou :))

    Ma gandeam ca v-ar plictisi, de aceea nu am inclus toate genurile ^_^ Cele mentionate sunt cele mai spectaculoase, care au legatura cumva cu zona Harajuku. ALtfel, exista n reviste, fiecare cu subcultura ei :)

    Multumesc de vizita, Arcadia! Stii moralul ala care-ti face pozne in ultima vreme? Cred ca ar trebui sa-l invatam pentru totdeauna (zic invatam ca si al meu mai calca stramb) ca nu se tranteste la pamant asa, cand vrea el :D Take care!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumoase pozele,si interesante trendurile astea ale lor, care rezulta din fel de fel de combinatii.
    Imi place foarte mult poza de la nunta traditionala. Costumele sunt minunate,iar ceremonia... Nici nu vreau sa ma gandesc. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Păi, uite, mai vin într-o vizită, mai stau de vorbă cu tine, mai văd fete îmbrăcate mirobolant şi gata, moralul e vioi :)
    Poate mergem împreună în Japoni, atunci să vezi moral sculat! =))

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte interesant articolul, e clar, stii cu ce sa ne atragi :)
    Si grozave pozele.. ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. @Hargrave: Si mie imi place poza aceea :) Pacat ca n-am avut ocazia sa vad o astfel de ceremonie pe viu :) Am vazut numai de la distanta un banchet de nunta si mi-au explicat prietenii cum se desfasoara :)

    Oricum, majoritatea japonezelor isi doresc o nunta "occidentala", cu rochie de mireasa stil printesa si ceremonie in biserica. Cele care fac si ceremonie traditionala probabil apartin unor familii mai stricte :)

    @Arcadia: :) Eu te astept cu placere mereu si imi dau silinta sa nu scriu lucruri intristatoare, avem si-asa destule in toata media :)

    @Tequila: Pentru poze trebuie sa le multumim oamenilor care au avut un asa ochi bun cand au vizitat Japonia :) Ma bucur ca ti s-a parut atragator :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Mi-a placut foarte mult articolul tau; foarte foarte bine scris si acoperit subiecte mai mult decat m-as fi asteptat. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte faine pozele cu viata nebuna din Tokyo. Fetele din poze parca sunt scoase din ambalaj, sunt niste papasii, unele tare ciudate, dar interesante. Termin de citit "Padurea norvegiana" a lui Haruki Murakami si mi-a placut sa vad statiile de tren actuale. Doamne, si eu vreau macar 7 trenuri ca ale lor la noi in tara. Nu cer schimbarea garilor, ca parca unele se mai modernizeaza (ca si cea din Clujul meu), dar vreau 7 trenuri japoneze. Multumesc pt minunatia de poze!
    O zi frumoasa tuturora!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Mihaela: Multumesc! ^_^ Eu am, dimpotriva, impresia ca trec prea repede peste ele :)

    @Cecilia: Buna, Cecilia! Fetele japoneze mi se par adesea papusi vii si mie :) Sunt foarte delicate, cochete si feminine. Cat despre oamenii care arata ciudat, mie mi se pare fantastic ca exista, pur si simplu am senzatia ca mi-am imbogatit viata uitandu-ma la cat de creativi sunt unii :)

    Si eu vreau trenuri! Si mai vreau sa scriu despre trenuri si statii, sunt o parte importanta din cultura japoneza! :)

    O zi frumoasa si tie, cu mult soare! :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Cosplay - numai ca habar nu am pe cine imita -> doi membri ai formatiei de jrock Gazette:
    Ruki: http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/15858_104833929533173_100000197006453_125640_4566361_n.jpg
    si Uruha:
    http://2.bp.blogspot.com/_Pofcld3N9nA/R7YurwrmrzI/AAAAAAAAATU/J2rpbYNp3Us/S1600-R/Uruha.154.JPG

    :D
    (eu nu comentez de regula, dar ti-am citit tot blogul de-a lungul timpului si continuu sa il urmaresc cu interes si dor de Japonia, unde sper sa reajung anul asta)

    RăspundețiȘtergere
  16. @Mirela: Buna, Mirela! Multumesc frumos pentru informatie! Nici n-as fi stiut unde sa caut :D Acum ca m-am uitat pe linkurile de la tine imi dau seama ca e destul de bine facut cosplayul! :)) Sper sa ne mai "auzim" si cu ocazia altor postari :) Un weekend placut si multa bafta, daca ajungi din nou in Japonia anul acesta trimite-mi si mie o poza, te rog! :) Si eu sunt nitel bolnava de dor de Japonia :)

    RăspundețiȘtergere
  17. FELICITARI ,AI PRIMIT UN PREMIU PENTRU BLOGUL TAU! NU ESTE O FARSA SAU O LEAPSA, ESTE UN PREMIU PENTRU PASIUNEA SI TALENTUL CU CARE ITI SCRII BLOGUL, O INVITATIE DE A FACE PARTE DINTR.UN

    GRUP SELECT AL CELOR MAI INTERESANTE, ORIGINALE SI VALOROASE BLOGURI ! REVENDICA PREMIUL PRIMIT AICI :
    http://grupulmwb.blogspot.com/p/revendica-premiul-mwb.html COMPLETAND TOTODATA LISTA PREMIANTILOR .. :) ! Acceptand premiul ,poti devenii membru MWB daca iti doresti, care presupune printre altele,propunerea de noi membri

    (bloguri valoroase) transmitand premiul MWB mai departe....afla mai multe pe pagina grupului!BINE AI VENIT IN GRUPUL 'MOST WANTED BLOG'!
    MOST WANTED BLOG nu cauta faima,nu cauta cifre si nici statistici ,cauta valoarea,originalitatea ,talentul si pasiunea.....iar asta face oricine accepta premiul MWB si mai ales cei ce aleg sa devina membrii sau autori ai grupului MWB!

    RăspundețiȘtergere
  18. mi-a placut mult fimul cu hachiko chiar daca a fost adaptat.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Liviu Radulescu: Multumesc frumos pentru apreciere, ma bucur tare ca v-au placut micile mele scriituri :) O zi buna sa aveti!

    @Giolly: Daaa, am uitat sa mentionez ca exista un film cu Hachiko. De fapt, am senzatia ca exista doua: varianta japoneza si varianta americana, cu Richard Gere in rolul stapanului, desigur :))) Oricum, mi s-a spus ca e emotionant ^_^ Multumesc ca ai amintit de film.

    RăspundețiȘtergere
  20. Am notat...voi verifica destul de des ofertele Finnair, AirFrance si Lufthansa.
    Pana una alta, sa ai o primavara minunata...chiar si fara ciresi japonezi! La multi ani de 8 martie! :)

    RăspundețiȘtergere
  21. @VertAnge: Sa ai o primavara frumoasa si calda! :) Multumesc pentru urari! ^_^

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu ne cunoasteti, insa ne rugam pentru dumneavoastra.
    Este atat de apasator sentimentul neputintei de ajuta, oricat de putin.
    Dumnezeu sa va aiba in paza!

    RăspundețiȘtergere
  23. Multumesc, am sa trimit mai departe catre prietenii mei din Japonia :)

    Cat despre mine, eu sunt in Romania, dar am incredere in autoritatile japoneze, sunt convinsa ca o sa faca tot ceea ce trebuie si o sa reconstruiasca in scurt timp :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Incredibil de interesanta alcatuirea acestui reportaj despre Tokyo. Mereu am fost fascinat de aceasta natie...

    RăspundețiȘtergere
  25. Nu-i asa ca....
    Ati uitat sa scrieti despre reticenta japonezilor fata
    de straini, despre cum nu se aseaza langa tine in tren,
    despre cum nimeni nu stie engleza (am fost nu o data,
    si am stat mult), despre cum esti respins cand vrei sa
    inchiriezi ceva, spunand ca nu inchiriaza strainilor ?
    E frumos povestit, dar e ireal.
    Sau cel putin arata doar partea buna... si ii face
    pe cei care vor sa viziteze Tokyo sa creada ca totul e
    mirific :)
    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  26. Si era sa uit...
    Strainii nu sunt luati de ambulanta... se suna la
    spital cu formularea: avem un pacient, e strain, il
    primiti ? Stiu o persoana care a murit in ambulanta
    pentru ca nu a vrut spitalul sa o primeasca..
    E o societate frumoasa, daca esti japonez.
    Daca esti strain, e de dorit sa nu te stabilesti acolo.

    Imi pare rau pentru cutremur si pentru ce li se
    intampla, dar asta nu schimba cu nimic situatia
    strainilor care stau de mult timp in Japonia.
    Un sfat pentru turisti: in Kamakura nu stie mai nimeni
    engleza, duceti-va cu un prieten care vorbeste japoneza.

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu faceti greseala sa va duceti fara ca un membru al
    grupului sa stie japoneza.. Am intalnit si oameni
    care stiau engleza, dar sunt putini. Luati-va harta de la
    metrou si tren in engleza si informati-va de pe internet
    ce e permis si ce nu, ca turist strain.
    Sau macar luati-va un ghid de conversatie englez/roman-japonez.
    Va va fi de folos!

    RăspundețiȘtergere
  28. @Anonim: Multumesc pentru comentarii.
    Orice popor are defectele lui. In cazul Japoniei exista mai multe extreme si paradoxuri decat in cazul altora. Este pur si simplu alegerea mea sa pastrez o nota pozitiva asupra textelor pe care le scriu. Sunt convinsa ca exista o multime de alte persoane care sunt mai capabile decat mine sa echilibreze perspectiva cu laturile negative ale Japoniei.

    Exista nuante in orice. Experienta mea in Japonia a fost, probabil, mai buna decat a altora pentru ca am cautat frumosul si am incercat sa ma impac cu uratul.

    Numai bine va urez si eu! :)

    RăspundețiȘtergere
  29. De fiecare data cand iti citesc blogul intru in alta lume si recunosc faptul ca uneori mi-e greu sa revin in realitatea romaneasca.
    Poate intr-o zi am sa ajung in Japonia, pana atunci visez citind :)

    RăspundețiȘtergere
  30. @iYli: Buna, iYli! Long time no hear! :) Si mie mi-e greu, dar sa stii ca si japonezilor le este greu in realitatea lor :) Fiecare cu problemele lui. Daca noi ne punem pe desktop imagini cu temple sau gradini sau plaje de pe vreo insula exotica, tot asa isi pun si ei cu Paris, Viena sau Roma :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Gasesc absolut minunat blogul tau:) Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  32. @Lady_Darkness: Multumesc frumos! Bine ai venit! ^_^

    RăspundețiȘtergere
  33. Foarte frumos blogul. Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  34. Sa inteleg si eu ... Fetele alea chiar asa sunt imbracte la scoala, la servici, pe strada?? Sau doar pozeaza astfel in fata blocului cu prietenii de seminte ??

    Cerere: posteaza un articol despre sushi.

    RăspundețiȘtergere
  35. @Octavian: Salutari! :) Nu se duc asa la scoala, in niciun caz la serviciu unde tinuta e mult mai stricta decat la noi (costum negru, camasa alba). Se imbraca asa in timpul liber, duminica in general :) Nu pozeaza asa decat in Harajuku, pe un pod anume de acolo. E ca o scena, un teatru/fashion show/costume party in aer liber :) Si gratis!

    Am postat articol despre sushi aici:

    http://japonia-departe-aproape.blogspot.com/2009/11/full-episode-making-of-star-sushi.html

    :)

    RăspundețiȘtergere
  36. Cu scuze că intervin neprezentat, vă felicit pentru prezentare.
    Îmi permit totuşi să fac o mică rectificare a asupra numelui lui Hachiko. -ko este cu o-lung. Iar ideograma semnifică publicul (ooyake) iar nu copilul. Este drept, sufixul ko (cu o-scurt) este frecvent în nume femeieşti. Hachiko a fost mascul.
    În altă ordine de idei, de veţi fi curioasă, informaţii despre "tinereţea legionară a lui Hachiko", precum şi consideraţii despre libertatea de expresie, puteţi găsi şi la mine.

    RăspundețiȘtergere
  37. @Marius Delaepicentru: Buna ziua! Nu stiu de ce nu apare comentariul dumneavoastra, eu l-am citit in notificarea de pe email si va multumesc mult pentru clarificarea legata de Hachiko. Sincera sa fiu, nu am verificat ideogramele inainte, am purces la scris gasind ca alaturarea "copil" si "8" are semnificatia potrivita in cazul acesta :)

    Cu ocazia de fata, v-am descoperit blogul, felicitari pentru articolele dumneavoastra! :)

    RăspundețiȘtergere