Mi-a parut rau dupa aceea ca am speriat-o cu blitzul puternic al aparatului foto. As fi vrut sa ma intorc doua secunde in trecut ca sa insfac lumina aceea orbitoare inainte ca aratatorul meu sa apese cu nepasare nepoliticoasa butonul. Click click! - sunetul aparatului si al genelor ei clipind des. Mi-am cerut scuze, a zambit timid, vizibil incurcata si a inclinat usor capul in semn de adio. Sunt convinsa ca, daca nu ar fi avut in picioare acele sandale greoaie de lemn, ar fi disparut grabita din raza mea vizuala. Asa...a fost nevoita sa se indeparteze chinuitor de lent, stiind ca inca o priveam, tintuita pe acel pod frumos de lemn, arcuit peste un fir de apa al Kyoto-ului. Pe display-ul aparatului arata ca un iepure surprins de o capcana. Dar ce ghirlanda superba de flori purta in par!
Maiko (surprinsa la doi pasi de podul cu pricina ^_^)
Iepurele meu era o maiko, o geisha in devenire, un invatacel. In virtutea acestui statut, coafura ei elaborata era subliniata de un ornament traditional din matase, in forma de cascada florala - kanzashi. Pana atunci as fi strambat din nas la ideea de floare artificiala, asociind-o cu florile din plastic atat de prost realizate ca spatiul din jurul lor imprumuta o atmosfera de fals, static, fara viata. Kanzashi respira insa, curg, se leagana in miscare, explodeaza in culori vii, sunt catifelate la atingere, recita toate anotimpurile anului si specificul naturii in fiecare, imprumuta spatiului din jurul lor o atmosfera de frumos, ingenios, muncit.
In epoci imemoriale kanzashi reprezenta un simplu ac de par metalic despre care se credea ca alunga spiritele rele. Apoi a devenit un pieptene din jad. Apoi un buchet de flori, realizate din matase fina, utilizandu-se tehnicile de impaturire origami. Si cum natura, surprinsa in diversele ei ipostaze anuale, este intotdeauna o sursa apreciata de inspiratie in Japonia, kanzashi au inceput a reproduce artificiile cu care este intampinat Noul An, florile delicate de prun japonez, caderea florilor de cires prin folosirea rozurilor si a petalelor in cascada, irisii violeti, picaturile de roua pe iarba, crizantemele toamnei.
Sakura kanzashi
Realizarea unui ornament kanzashi este un mestesug ce nu a fost arhivat sub eticheta "traditie" si varat sub un clopot de sticla la muzeu. Inca se mai creeaza ploi de flori si fluturi matasosi de catre artisti kanzashi, putini, ce-i drept, in Japonia mai exista numai 5 maestri kanzashi. Cumparatoarele s-au rarit, numai geishele, maiko, tayu (actritele de teatru japonez ca noh sau kabuki), japonezele care studiaza ceremonia ceaiului sau ikebana mai poarta kanzashi in par. Cu toate acestea, asa cum s-a intamplat si cu ikebana sau ceremonia ceaiului, traditiile japoneze au depasit spatiul japonez si s-au imprastiat in lume, kanzashi fiind create acum ca aplicatii pe haine sau genti, cercei-floare sau bratari textile, de catre occidentali care au preluat si adaptat arta kanzashi. O soarta ironica pentru elementele specifice ale unei culturi ce se mandreste cu inabordabilitatea ei. Dar un mod de a continua.
Ayame sau Irisul japonez este specific lunii mai;
Kanzashi realizat din matase Chirimen de Kimono
Momiji Kanzashi - frunzele de artar sunt un simbol al toamnei tarzii in Japonia
Agrafa de par reprezentand o lebada neagra din matase Rinzu de Kimono
Ornament de par reprezentand clopotelul japonez, specific lunii septembrie
Kanzashi reprezentand florile de cires, incorporata in coafura traditionala a unei maiko in aprilie
(Photo Credit @ hayleycasa on Flickr, thank you!)
Photos & Design are property of Atelier Kanawa (link catre magazinul lor pe Etsy.com) Thank you!
Uz modern - elastic de par (PhotoCredit @anbodesign on Flickr, thank you!)
Agrafe kanzashi floare de prun (Photo Credit @ amaebi79, thank you!)
Agrafa cu cirese (Photo Credit @ raydance on Flickr, thank you!)
Kanzashi pentru mirese (Photo Credit @ Hatsu-chan on Flickr, thank you!)
Gentuta kanzashi (Photo Credit @ wonderlandboutique on Flickr, thank you!)
Cat de dificil este sa realizezi un ornament kanzashi ca incepator? Va las pe voi sa ghiciti avand in vedere ca ornamentul de mai jos a fost lucrat de mine, urmand instructiunile din cartea lui Diane Gilleland, Kanzashi in Bloom.
Am lucrat aproximativ o ora cu mare placere, folosind o matase grosuta de la o bluza mai veche tip chinezesc. Daca doriti sa incercati, exista numeroase tutoriale online.
Primul meu kanzashi e dedicat acelei maiko careia nu-i stiu numele si pe care am fotografiat-o intr-o zi de toamna tarzie la Kyoto.
Frumoasa si autentica poza! Nici mie nu-mi plac florile artificiale, dar in felul acesta capata o viata a lot.
RăspundețiȘtergereoff doamne,,,,mi-ai oferit o senzatie stranie citindu-ti acest post ...:-)
RăspundețiȘtergereasta e arta, deja nu mai e vorba de flori artificiale.
RăspundețiȘtergeresuperb! mersi ca ne-ai aratat! o sa incerc si eu sunt curioasa sa vad daca o sa-mi iasa ceva...tie ti-a iesit bine...felicitari
RăspundețiȘtergere@Lady Io: Multumesc! :) Desi as fi vrut sa o fotografiez zambind :D
RăspundețiȘtergere@Jamilla: Ce senzatie?! :)
@Zazu: Cred ca in cazul meu vorbim inca de flori artificiale :)) Insa la o simpla cautare apar niste kanzashi senzationale, cu adevarat arta :)
@Buffy: Multumesc! Nu mi-a iesit foarte bine fiinca nu sunt toate petalele egale, ba chiar la una am folosit fierul de calcat la toate indoiturile si a iesit cu totul diferita fata de celelalte. Inca experimentez. Dar este foarte relaxant :) Daca ai nevoie, pot sa postez o imagine-doua din cartea mea :)Spor!
Continua sa ma uimeasca japonezii cu rabdarea lor si atentia pentru detalii. E foarte frumoasa floarea ta kanzashi. Mi se pare tare potrivita ca brosa.
RăspundețiȘtergerema pregateam sa spun ca, de departe, cea mai interesanta floare din imaginile postate, e ultima, fara sa vad ca e facuta de tine :)
RăspundețiȘtergerebravos! e super faina si imi place mult si materialul pe care l-ai ales. stiam eu ca ai multe talente ascunse :P
cu drag,
Cris
Am ramas putin fara cuvinte!... Cat de frumoase pot fi!! Sunt pasionata de cultura japoneza de mica dar n-am reusit sa ajung pana acum...
RăspundețiȘtergereTe deranjeaza daca iti adaug blogul in blogroll?
RăspundețiȘtergereE superb kanzashi cu flori de prun, cu bobocii atat de gingasi...
@Vertange: Multumesc, Vertange! Ca brosa intentionam sa iasa :) E drept ca ar fi trebuit sa o fac nitel mai mica :) Cat despre atentia la detalii a japonezilor, aceasta e deja legendara. Si...inca ma uimeste si pe mine, de aceea mi se pare absolut fantastica, pentru ca auto-depasesc pe ei in continuare :)
RăspundețiȘtergere@Corydalis: Hey, girlie! ^_^ Imi pare asa bine ca mi-ai scris :) Sunt de-a dreptul flatata, mie mi se pare o copie pala floarea mea fata de poate sa iasa din indemanarea si talentul unor oameni mai experimentati ^_^ Cred ca stiu de ce iti place asa mult sa mesteresti :) E atat de relaxant si iti da satisfactii imediate, o metoda perfecta de a mai echilibra balanta vietii care e uneori prea plina cu suparari :) Hugs!
@Fabi: Buna, Fabi! Si eu raman fara cuvinte de atat de multe ori...E semn bun! ^_^ Inseamna ca ne pastram capacitatea de a ne lasa impresionate sau surprinse :) Nu-i bai ca n-ai ajuns in Japonia inca, nu e la o aruncatura de bat :) Iti tin pumnii sa ajungi acolo si sa te poti bucura de toate partile ei superbe! ^_^
@lotusalb: Salutare, bine ai venit, LotusAlb (foarte frumos pseudonim ti-ai ales :D)! Multumesc pentru vizita! :) Sigur ca nu ma deranjeaza, ba chiar iti multumesc pentru apreciere si sper din suflet sa se gaseasca si alte lucruri placute pentru tine printre micile mele postari :)
Povestesti absolut fermecator! Pentru mine esti o vesnica incantare! :*
RăspundețiȘtergere@arcadia: Cat ma bucur! Inseamna ca nu scriu degeaba :) Orice povestitor are nevoie de cineva cu sufletul frumos caruia sa-i spuna povestea :) De altfel, ne spunem povesti reciproc, eu citesc incantata orice scrii! :*
RăspundețiȘtergereHey! :) Ai spus ca la nevoie ai putea pune niste imagini din cartea ta, ai putea? :) indraznesc prea mult, stiu:)
RăspundețiȘtergereBuna, Buffy! Cred ca cel mai bine este sa-ti trimit pe mail, nu vreau sa-i incalc vreun drept de proprietate intelectuala al autoarei :) Ce anume te intereseaza? Exista 3 tipuri de petale, cred ca asta e baza. Cunoscand aceste tipuri poti sa faci ce combinatii doresti tu. Lasa-mi pe email (dreapta sus, sub profil) adresa ta de email si-ti trimit cu placere :)
RăspundețiȘtergeream gasit aici unele www.fleursdamour.xp3.biz
RăspundețiȘtergerefrumos blog, felicitari! si eu iubesc Japonia
RăspundețiȘtergerehttp://roxi-ideas.blogspot.com/
Buna seara!
RăspundețiȘtergereDupa 2 ore de citit neintrerupt al postarilor dumneavoastra indraznesc in sfarsit sa-mi fac simtita prezenta, ca sa zic asa (am ales sa vorbesc cu "dumneavoastra" pentru ca nu va cunosc varsta si am considerat ca e mai bine sa fi politicos decat sa risti sa fi badaran, dar in acelasi timp sper ca aceasta forma de exprimare sa nu va ofenseze. Sumimasen deshita!)
Am sperat ca nu o sa ma lungesc prea mult din frica sa nu plictisesc, asa ca o sa va spun doar MULTUMESC! pare un cuvant prea mic, pare prea putin pentru a exprima tot ceea ce simt dar nu pot sa spun altceva in momentul de fata. aveti un blog minunat, pe care l-am descoperit datorita "reclamei" facute de dl George Moise pe facebook, si puteti sa ma socotiti de acum inainte o cititoare fidela.
Madalina
Buna, Madalina! Am 28 de ani si, desi am bucur de politetea cu care m-ai abordat, as vrea sa ne tutuim :) Iti multumesc enorm pt aprecieri, ma bucur ca ne-am descoperit (multumim, George! :)) si sper sa mai gasesti povesti interesante pe aici :)
Ștergere