duminică, 19 septembrie 2010

Obento - Mona Lisa pranzului la caserola (2)

In fiecare dintre noi creste cat altii intr-un an, mai mult decat noi insine cateodata, un mic tiran pe nume Aduna-Tot. Orice spatiu, oricat de mic, am locui, Aduna-Tot isi ia asupra sa responsabilitatea de a ne face un stoc grozav de ciorapi desperecheati, plase-plasute din 1990 vara, rujuri si oje stricate de mult, coli mazgalite cu pixul candva, ambalaje care ni s-au parut demne de a fi pastrate la vremea lor, cutii vechi de bomboane, cate o panglica de la vreo onomastica etc. The STOCUL, bagajul pe care-l caram cu noi chiar si cand nu-l avem in geanta, purtator de amintiri pe care vrem sa le scoatem cumva din neuroni ca sa le dam forma palpabila.

In cazul unui obento insa, stocul este o metoda foarte buna de a castiga timp. In japoneza i se spune cu reverenta “joubisai”, adica mancare disponibila rapid (construirea unui stoc pas cu pas AICI). Nu va imaginati o oala mare de supa din care se mananca o saptamana, ci alimente ce indura nitel timpul, portionate, ambalate, congelate sau nu si depozitate in stomacul frigiderului sau al camarii. Pentru japonezi, exemplele includ orez gatit (congelat in pachetele de 100-200gr), boabe de soia/fasole gatite (congelate), legume (morcovi, mazare, broccoli), muraturi japoneze (tsukemono), mancaruri uscate (ridiche japoneza uscata – daikon, alge de mare crocante, seitan – proteina din soia etc), conserve diverse, ghimbir proaspat (frigider), pasta miso (obtinuta prin fermentarea boabelor de orez/soia cu sare de mare si alte condimente), sosuri diverse, biscuiti sarati etc. Stocul umple jumatate de obento, lasand cealalta jumatate pentru alte alimente proaspete sau gatite recent, reducand considerabil timpul de pregatire.
spring roll bento
Photo Credit @ gamene (thank you!) 
Obento vegetarian, cu multe legume, compact compartimentate astfel incat sa nu se amestece. Pentru ingrediente, click pe foto. 

Pentru a alcatui un obento eficient mancarea trebuie distribuita astfel incat sa nu se miste incolo si-ncoace. In Japonia exista zeci de optiuni pentru a realiza aceasta: cupe de silicon pentru portionarea mancarii, separatoare, forme in forme, cutii de obento cu destinatar specific: copii, tinere cu apetit mic si stomac si mai mic, salarymen, lucratori pe santier etc. In general, numarul de mililitri corespunde cu numarul de calorii, luand in considerare continutul tipic bucatariei japoneze. Ceaiul verde sau supa sunt luate in termos.

Cupe de silicon de la Bento&Co in chip de muffins cu scobitori 

 Balan- filme de plastic, separatoare de mancare de la Bento&Co

 Exista cateva reguli de igiena
  • nu se manipuleaza mancarea cu mana, ci cu betisoarele (sau tacamurile, in cazul nostru), 
  • se evita degustarea direct din lingura cu care se amesteca in mancare (japonezii pun pe o farfurioara si gusta din aceea), 
  • nu se folosesc ingrediente de origine animala crude sau incomplet gatite, 
  • mancarurile calde se tin separat de cele reci, 
  • se folosesc ingrediente proaspete si, uneori, foite speciale antibacteriene sau pachete speciale cu gheata.

Pe langa cutiile de obento, se folosesc plasute termorezistente pentru transport sau furoshiki, un fel de “stergar” japonez, din materiale de la mastase pana la bumbac, cu imprimeuri foarte frumoase, folosit in vechime pentru a transporta orice cadouri, haine sau alte obiecte.
Insulated "Polarer Bear" lunch cloth and bag
Photo Credit @ Biggie* (thank you!)
Plasuta termorezistenta pentru a pastra mancarea calda/rece 

 Isothermal bag Bento & Co (Photo Credits@Bento & Co)
In ultimii ani, cultura obento s-a extins in afara Japoniei, fiind adaptata sau cateodata de-a dreptul integrata in practicile locale de ambalare a pranzului la caserola. Drept consecinta, exista nenumarate resurse de inspiratie online, ce acopera totul: de la ingredientele cele mai potrivite, retete, metode de pregatire si timpul necesar dimineata, stoc de alimente, metode de infrumusetare a caserolelor etc.

Una dintre cele mai prolifice autoare este Maki-san, o doamna japoneza ce traieste in prezent in Franta si care a reusit sa reuneasca pe cele doua site-uri ale dumneaei, Just Hungry (retete japoneze cu instructiuni clare, observatii si informatii despre Japonia) si Just Bento  (totul despre obento) o bogatie de resurse foarte utile. Alte site-uri: Popartichoke, Sandwich Architecture. Google "(o)bento blogs" si veti gasi retete pas cu pas si idei fantastice.

Site-uri de unde se pot achizitiona cele mai dragute caserole si accesorii pentru pranzul la pachet:
  • In Europa, Casa Bento; pe langa scobitoare in forma de girafa, forme pentru taiatul legumelor si caserole cu modelul ciresilor in floare, acest magazine online comercializeaza si rice cookers, cel mai popular instrument electrocasnic din Japonia, cu care se pot gati multe alte mancaruri in afara orezului perfect, cu efort minim (Zojirushi e o marca foarte buna);
  • Bento & Co, cu sediul in Kyoto. La acest magazin online se pot gasi ultimele trenduri in materie de obento si cele mai frumoase lunchboxes pe care le-am vazut vreodata, inclusiv unele in forma de papusi Kokeshi, altele din otel, elegante, altele compacte, lucioase, aproape ca un MacBook de la Apple sau chiar din lemn lacuit, traditional japoneze. Livrarea n-ar trebui sa dureze mai mult de o saptamana-doua, cam atat fac pachetele mele inspre si dinspre Japonia;
  • From Japan with Love este un site cu  multe obiecte japoneze, incluzand unele pentru pranzul la caserola despre care nici nu stiam ca exista si seturi-jucarii pentru copii care imita foarte bine procesul real de gatit. Chiar daca nu aveti de gand sa incepeti sa infrumusetati pranzurile voastre sau ale copiilor cu asa ceva, tot merita o privire pentru cate minunatii exista in Japonia cand vine vorba de gatit. Buretele in forma de mar zambaret si seturile de scrisori ma topesc; 
  • Japanistic, cu un amalgam de lucruri aplecator de dragute – kawaii – printre care si obento boxes cu personaje de anime;
  • J-box, un site cu traditie in comercializarea de bunuri din Japonia cu preturi foarte bune;
  • JaponMania, un site relativ nou, cu o selectie buna de obiecte japoneze. Mai mult decat accesoriile de obento, numeroase si dragute, ma incanta insa faptul ca vand yukata (kimonoul de vara) si dictionare electronice engleza-japoneza si invers, foarte utile, mai ales ca au speaker incorporat si pronunta cuvintele cautate (ii duc dorul fostului meu dictionar electronic, de ce, oh, de ce l-am lasat in Japonia?!).
 

13 comentarii:

  1. Cat de dragute pot fi! Nu cred sa am prea curand rabdarea si indemanarea sa fac un bento cat de cat apropiat de ce am vazut pe Just Bento, dar ma gandesc serios sa imi cumpar o cutiuta simpatica pentru sandwich-ul meu de toata ziua.

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa recunosc ca nu am atata rabdare, dar am toata admiratia pentru modul acesta de a face sa arate totul bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. @VertAnge: Daaa, si sa vezi cate si mai cate au! Mi-am dat seama ca n-am pus poze cu obento boxes, au in forma de floare de cires, papusi kokeshi etc :) Si eu ma gandesc sa-mi cumpar ceva, macar ca apuc ce gasesc prin frigider dimineata si fug la serviciu :D

    @Lady Io: Eu am un crez cum ca orice lucru complicat devine simplu daca incerci sa-l faci o data :) Nici caserolele mele nu ajung la un nivel demn macar de o poza, dar cine stie, poate ca sunt pe drumul cel bun si-o sa-mi iasa intr-o zi ceva dragut :) Eu mananc mai cu pofta daca arata bine, cred ca se aplica si in cazul in care ai copii si vrei sa-i determini sa manance chestii mai sanatoase (tin minte pt viitor :D )

    RăspundețiȘtergere
  4. La copii sunt total de acord. Tin minte si acum cat de bune mi se pareau gogosile in forma de dinozaur pe care ni le facea mama cand eram mici :)
    Nu se comparau cu cele rotunde sau ovale.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesanta postarea.Baieteii mei mananca cu mare pofta atunci cand le fac obentou;si ii atrag foarte mult onigiri in forma Anpanman sau alte forme interesante.

    RăspundețiȘtergere
  6. Fascinantă această artă a simplităţii! Mai ales pentru noi, cei obişnuiţi să trăim complicat, victimele lui "Adună-Tot"... (vorba ta, "ciorapi desperecheaţi, plase-plăsuţe" etc.). Cu atât mai mult fascinantă, cu cât simplitatea (simplificarea) slujeşte eficienţa.
    Obiectele din fotografii arată grozav (forme, culori) şi sunt convinsă că-s şi extrem de utile.
    Mă bate gândul să-mi iau şi eu o caserolă care să-mi înveselească masa (mobilierul, activitatea în sine).

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. O descriere detaliata cu mare arta, a cutiei obentou,n-am mai citit.
    Prinzi cititorul printre randurile scrise cu multa grija, incat nu se mai poate desprinde pana nu savureaza totul,flamand,citeste pana la ultima silaba.
    Am de pregatit pe 10 oct bento,undokai la gradi.
    Sa imi pun la incercare maestria de-a pregati un bento adevarat.Este prima data pentru un astfel de eveniment.
    Sa-ti spun un secret...chiar daca vom fi "in familie",am emotii :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @Bianca: Si mie imi place onigiri, Anpaman or not :) Mi-ai facut pofta acum, era placerea mea sa merg in conbini si sa-mi aleg un onigiri, de fiecare data altul :D

    @Teodora: Multumesc pentru comment! ^_^ Pe mine m-au atras intotdeauna obiectele extrem de frumoase in simplitatea lor, incerc sa aplica asta si la spatiul meu de locuit. In Japonia ramaneam fascinata in fata gradinilor, mi se pare ca aranjamentul pietrelor, paraiasului si arbustilor creeaza magie ^_^
    Cred ca am sa dedic o postare caserolelor in sine, umplute sau nu! :) Mi se pare ca ziua e mai vesela cand privesc obiecte frumoase :)

    @Sabina Y: Okaerinasai si multumesc frumos pentru cuvintele tale! ^_^ Iti tin pumnii pentru 10 oct, ganbatte ne! Cred sincer ca toata lumea o sa fie interesata de ce fel de bento pregatesti, poate chiar se asteapta la ingrediente "gaijin like" :))) Curiozitatea fata de mancare e o chestie pe care am deprins-o in Japonia (desi tot acolo, culmea, am carat dupa mine cele mai putine kilograme din istoria siluetei mele :))) Emotiile sunt bune, nimic nu se compara cu finalul fericit al unui eveniment pentru care ai avut emotii. Si eu cred ca va fi fericit in cazul tau :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Singurul meu contact cu Japonia a fost in urma cu trei ani, in interes de serviciu, in Tokyo. Mi s-a spus sa caut cel mai ieftin bilet de avion si am avut ceva probleme, dar am gasit intr-un final pe Aerolines. Am stat doar o saptamana si n-am apucat sa vizitez mult, dar am ramas foarte bun prieten cu oamenii cu care am colaborat atunci. Ma voi intoarce cu siguranta.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Calin: Buna, Calin! Oamenii fac Japonia ceea ce este, desigur, mai departe de peisaje si localizarea geografica :) Japonezii, chiar daca timizi si perfectionisti pana la agasare pentru un temperament mai "latin" :)) sunt totusi niste oameni mereu surprinzatori, generosi (!), curiosi, cateodata aproape, cateodata departe :) Ma bucur tare sa aud ca ai ramas prieten cu ei, la fel am facut si eu. In fond, cine in ziua de azi iti mai trimite dupa 1 an jumate (de atat timp m-am intors in Romania) pachet cu toate bunatatile care iti placeau cand erai in Japonia plus cadouri simple, dar alese cu grija?! :) True story! :)

    Iti urez sincer sa te intorci, sa mai vezi, sa mai simti, Japonia are multe, foarte multe de oferit pentru cineva ca noi, romanii, insetati de civilizatie :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Arata delicios pranzul din caserola. Asa sa tot mananci! :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Ohayou. Sunt foarte atrasa de Japonia, in special de cultura lor de limba lor si de mancare lor, am doar 15 ani, dar mi se pare atat de plictisitor sa mananc in fiecare zi ceva ce arata atat de banal, de aceea si eu incerc sa-mi fac prnzul cat mai aratos, colegii mei nu m-au inteles niciodata de ce imi bat capul atata, dar ce e drept mi-au spus ca arata destul de bine.

    RăspundețiȘtergere