miercuri, 28 aprilie 2010

Verdele jad al ceaiului (I) – Razbunarea automatelor tradate


Mi-era sete incontinuu de cand ajunsesem in Japonia. Obisnuita cu apa minerala romaneasca, cea mai buna din cate am baut vreodata, nu reuseam sa-mi astampar setea cu apa plata ce monopolizeaza piata in Japonia. In cautarea morilor de vant am pornit de multe ori prin supermarketurile intesate de necunoscutul in forma de eticheta si am gasit dupa putin timp un mic rai cu bule, California mineral water. California nightmare! Am aruncat raiul inselator la gunoi si am inceput sa ma gandesc la beneficiile apei plate in speranta ca exista un Dumnezeu si un efect placebo pe lume.
 
Pamantul asfaltat japonez se pare ca rodeste ca niciun altul. Automate de bauturi apar in rasaduri de unde nu te astepti, intotdeauna viu colorate si delimitate pe bauturi reci si bauturi calde. Conform unor statistici, exista un automat de bauturi la fiecare 23 de persoane…Cu exceptia Pepsi si Cola, pe care consider ca le-am injectat in vene cat sa-mi ajunga toata viata in perioada post-revolutie si ante-sucuri de la TEC, celelalte nu-mi spuneau nimic. Gandindu-ma la gustul de iaurt cu &%@@ (unde &%@@ inseamna orice aroma, de la piersica pana la aloe) si mult zahar al bauturii Calpis mai ca as fi preferat sa ramana asa lucrurile…Dar nu. Cum luasem curiozitatea in brate si refuzam sa-i mai dau drumul, am purces imprudenta la un mic joc de ruleta ruseasca cu bauturile din automate. Indata ce am inceput sa silabisesc japoneza am descoperit cu uimire in automat berea pentru copii, Kidsbeer. N-are alcool, desigur, la origine era pur si simplu un suc oarecare, dar cu denumirea aceasta vanzarile i-au crescut considerabil. 
 
Apoi m-au amuzat denumirile marcilor de cafea: Deeppresso (Cafeaua Depresiva?!), GOD Coffee (deci vinul nu e licoarea zeilor, ci…cafeaua, din cate se vede), Black Boss (sa mai zica cineva ca japonezii sunt rasisti, mai ales ca exista varianta Boss Silky Black!).  Printre asa-zisele “sports drinks”, sub nume de cod apa-cu-tone-de-zahar, se numara si Pocari SWEAT…Trebuie sa recunoastem maretia unui nume care include cuvantul “transpiratie” pentru o bautura sportiva…
 
 
Dupa ce am eliminat bauturile cu nume deloc generatoare de dorinte de hidratare am trecut la degustare constatand ca toate aromele cunoscute de om pot fi regasite in bauturile carbogazoase din Japonia. Cel putin jumatate din ele au ceva de a face cu pepenele galben (melon), insa numai  Bubble Man are “Bubble Rocket Taste”, “Lightning Soda” si “The South Pole Soda”. Daca va intrebati ce gust are o racheta, va spun eu: aplecator de dulce! Traznetul si Polul Sud mi-au scapat, din pacate, desi numai uitandu-ma la denumire am senzatia ca-mi pierd doi dinti din fata.
 
Cum perspectivele nu pareau mai bune cu bauturile “sanatoase” cu salata verde si lamaie plus bule carbogazoase sau otet negru amestecat cu orice ar da semne ca-l face ingerabil, am tradat casnicele automate de bauturi prin aventuri trecatoare cu suratele mai excentrice, automatele de cravate, baterii, oua, legume proaspete, sneakersi, umbrele sau flori.

 
 
 
 
Se stie insa ca roata se intoarce si nelegiuitul plateste. Pedeapsa mea s-a cerut executata intr-o zi inabusitoare de iulie, in timp ce ma plimbam incantata pe ingustele strazi ale Kyoto-ului pentru prima data, cuprinsa de admiratie pentru frumoasele care alegorice care treceau prin fata publicului in cadrul celui mai mare festival din Japonia, Gion Matsuri.
(…) 


Va continua si va ajunge la un dar de blog ^^

11 comentarii:

  1. cata imaginatie in gasirea denumirilor! lasand la o parte faptul ca eu am citit initial "depresso", pe urma, cu ochii mari, am mai citit o data :))

    RăspundețiȘtergere
  2. ps: mi-am adus aminte de engrish.com :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Misaki is back!
    Ce de automate, pe mine nu stiu daca ma surprinde imaginatia lor sau lipsa noastra de imaginatie. Pana la urma, un automat de umbrele ar fi el rau? Acum vreo 10 zile mi-ar fi placut sa intalnesc unul in cale.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu beau toate felurile de ceai. Imi lipsesc ceaiurile de toate felurile puse in sticle frumusele, reci si la dispozitia clientului la supermarket. In Bucuresti daca te apuca setea pe drum si nu esti fan al bauturilor cu continut de zahar si arome singura optiune e apa. Cat de mult mai minunat ar fi sa poti alege din 50 de feluri de ceai disponibile la cel mai banal butic.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Zazu: Da, engrish+imaginatie= rezultate fascinant de amuzante :)) Pe de-o parte sigur ca ma amuza, pe de alta parte imi amintesc de copilasii mei de la scoala de engleza si mi se pare o mica drama love-hate-ul asta cu engleza al unei natiuni atat de inteligente si muncitoare, dar care nu se poate exprima pe masura in fata strainilor...

    @Lady Io: :D Did you miss me? Am avut o saptamana in care m-am concentrat aproape obsesiv pe un examen/test care m-ar ajuta sa-mi fac viitorul luminos :) Shhhht!
    Nu sunt deloc rele automatele! Sunt foarte folositoare, nu ai vanzatoare plictisita cu "ce-ti dau?", preturile sunt bune, sunt deschise 24/24...perfection! Eu as inlocui magazinele din Romania cu automate pana se trezeste la viata respectul pentru client :D (insert evil laugh) Singura mea problema cu cele de bauturi este ca 2/3 din stoc il formeaza apa+zahar in forma lichida, dar o sa vorbesc in postul urmator de cum s-au razbunat pe mine ca le-am desconsiderat din pricina asta :)))

    @Ariko: Daaaaa, dream come true, sa poti alege ceaiul preferat, cald sau rece, dintr-un conbini de Romania! :D Prin seria aceasta de postari mi-am propus sa povestesc drumul meu de la "ceaiul e pentru cand esti racit" pana la "ceaiul e o minunatie in fiecare zi" :)) Si am inceput cu inceputul, cu automatele de bauturi si treptata desprindere de apa carbogazoasa si de orice altceva carbogazos :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai uitat de Cristal lemon,de Aquarius sau Fanta cu fel de fel de gusturi pe fiecare sezon in parte.Apar ca ciupercile dupa ploaie si dispar la fel de repede:))

    RăspundețiȘtergere
  7. @Sabina Y: Partea cu ciupercile dupa ploaie cred ca se aplica cam la orice produs de mare consum in Japonia :)) Sunt trenduri la dulciuri, numai Pocky cate versiuni scoate in fiecare sezon :D

    RăspundețiȘtergere
  8. As vrea sa vad cum imbina japonezii tehnologia cu natura, pentru ca drept sa iti spun prea multa tehnologie te indeparteaza de natura. Ceea ce zic eu nu este un lucru bun. Tehnologia ar trebui sa ne apropie de natura, printr-o imbinare perfecta intre cele doua. Si ca sa iti dau un exemplu, as prefera sa gasesc un automat in care sa introduc doua portocale, 1 kiwi si o rodie si sa pot bea rezultatul la o temperatura aleasa de mine.
    Dar probabil nici la japonezi nu ai sa gasesti asa ceva...

    RăspundețiȘtergere
  9. @Robert: Sunt de acord, prea multa tehnologie te poate intr-adevar indeparta nu numai de natura, dar si de tine insuti/insati :) Cu toate acestea, ca sa folosesc un cliseu de care ma feresc de obicei, Japonia chiar este o tara a paradoxurilor. In cazul de fata, desi sunt recunoscuti ca niste consumatori si producatori inraiti de tehnologii noi, tot ei sunt oamenii care merg in fiecare primavara cu paturica in parc, un lunch box si o bere, plus familia sau prietenii ca sa admire cum cad petalele ciresilor in floare, intotdeauna un spectacol al efemeritatii :) Si acest obicei care a ajuns la urechile lumii nu este singular. Toamna, tarziu, toata lumea vorbeste despre fruzele rosii de momiji (artar); bucataria japoneza traditionala se bazeaza pe sezonalitate, in supermarketuri se evidentiaza ce este in sezon in natura, multi oameni avand nostalgia mancarii X toamna sau mancarii Y primavara; foarte multe familii isi iau copilasii la o varsta frageda in drumetii pe munte sau pur si simplu la plimbare in zonele ferite de asfalt si reclame hi-tech, zone care sunt mult mai ingrijite si mai respectate decat orice parc de la noi. Intotdeauna am fost oarecum indiferenta la natura...asta pana sa ajung acolo si sa invat sa exprim in voie admiratia si respectul pentru ea :D

    Si mie mi-ar placea un automat ca cel descris :)) Nu am vazut asa ceva nici la japonezi, dar nu e vremea pierduta :D Felul in care inteleg ei sa-si valorifice traditiile, sa respecte natura, dar si sa creeze tehnologii de care se entuziasmeaza imi da incredere :)

    Multumesc de vizita si comment! ^_^

    RăspundețiȘtergere
  10. dar si cand nu mai poti de sete si te trezesti ca primesti un nimic de doi euro, in timp ce de dupa vitrina sticlele cu apa/ceai/whatever se distreaza de numa pe seama ta ... si cui sa ceri explicatii?
    Facand abstractie de acest aspect, cred ca automatele sunt totusi practice ... dar egoiste si zgarcite uneori ;p

    RăspundețiȘtergere
  11. @Fanfan: Sunt practice foc! Sunt available 24/24, ieftine si au o selectie destul de variata, sigur gasesti o apa la un pret rezonabil. Cand plec in vacanta prin Europa merg si cateva baxuri cu sticle de apa 0.5 cu mine :))) tocmai din cauza acelor 2 euro care-ti aduc apa ca de la robinet...

    RăspundețiȘtergere