miercuri, 27 iulie 2011

Calatoreste de la nord la sud in Japonia GRATIS!

Oricine a avut buna sansa sa fie "informat" despre evenimentele din martie de media isterica (si aici nu ma refer numai la media romaneasca, nici alte popoare nu s-au lasat mai prejos), probabil isi imagineaza acum ca in Tokyo s-au abandonat trenurile de mare viteza pentru camile ce strabat supuse desertul radioactiv si ca japonezii nu mai arata in sfarsit la fel cu totii datorita capetelor suplimentare, de culoare verde fosforescent, ce le-au rasarit de la orezul si pestii radioactivi ingurgitati. 

Trecand totusi peste exagerari, e normal sa existe o retinere de a calatori in Japonia acum. Pana si cea mai rationala persoana, care nu da doi bani pe senzationalism si nu crede ca ceaiul de napraznic ar indeparta cumva radiatiile din corp (nota: "...??!!", atat am avut de zis la asemenea recomandare pe care am citit-o intr-un ziar de pe la noi), pana si o astfel de persoana ar lua in considerare faptul ca nu te poti increde complet in niciun guvern din lume, deci nici in cel japonez cand ne deseneaza la televizor grafice cu nivelul radiatiilor din anumite zone sau produse alimentare sau cand mai stoarce in public o picatura de informatii de la centrala din Fukushima, reconfortanta ca ursuletul de plus si balsamul sau de rufe.
Plus ca nimeni nu-si imagineaza ca ar fi fain sa-ti petreci vacanta intr-o tara care munceste din greu sa economiseasca energia electrica pentru a veni in ajutorul zonelor afectate de cutremur si tsunami, unde oamenii sunt apasati de probleme mai serioase decat distractia turistilor, iar cutremurul din martie nu a fost cu siguranta ultimul dragon care a smotocit arogant insulita japoneza.

Toate argumente valabile. Pe care le respect. Insa nu obstacole de neinvins. 

Incep cu cel mai mare bau-bau of them all: pericolul nuclear. Subiect care i-a picat guvernului japonez la BAC anul acesta. Desi nu s-a facut de ras la proba practica, actionand rapid, unitar si continuu,  mai bine decat estimez ca ar actiona multe guverne (interjectiecareimitatusea francezii interjectiecareimitatusea), mai are de lucrat la partea teoretica. Comunicarea nu e punctul sau forte. Comunicarea nu e punctul forte al japonezilor, in general. Deci nu l-as ghilotina pe sus-numitul guvern japonez pentru asta. In schimb, as sublinia faptul ca atat diversi cetateni, persoane fizice, cat  si diverse companii mai mici au luat initiativa, in loc sa dezbata la nesfarsit credibilitatea informatiilor de la guvern si au masurat ei insisi nivelul radiatiilor. Pe langa acestea exista masuratori detaliate efectuate de diverse ONG-uri internationale, guvernul SUA si Agentia Internationala a Energiei Atomice. Rezultatele s-au dovedit foarte aproape de spusele guvernului japonez: Tokyo avea un nivel de radiatii de 0.057 uSv/ora ieri. Comparand cu 0.094 uSv/ora in New York si 0.069-0.087 uSv/ora in Berlin, orase care vor primi cu siguranta mii de turisti in perioada aceasta, ne putem gandi ca amintitul ceai de napraznic ar trebui impachetat si intr-o calatorie ceva mai aproape de casa, prin Europa, de exemplu. 

Nu am mentionat Tokyo la intamplare. N-am sa va spun ca Fukushima e pe lista destinatiilor de top din acest sezon. Niciuna din zonele grav afectate de cutremur sau tsunami nu ar trebui sa fie pe lista. Insa nu consider ca exista impedimente majore care ar impiedica vizitatea Tokyo-ului, care se afla la aproximativ 240 de kilometri de Fukushima. Nu e cazul sa-l pomenim cu mila pe regretatul Tokyo, sustinand in acelasi timp, pe principiul daca dragoste nu e, nimic nu e, ca daca Tokyo nu poate fi vizitat, atunci nu are rost sa mergem in Japonia. Japonia are mult mai multe de oferit decat capitala sa. Intamplarea face ca aceste "mult mai multe" sa se situeze in parti unde n-au ajuns nici tsunami-ul, nici radiatiile.

Despre pericolul de cutremur, acesta nu e mai mare azi decat acum 5 luni. In cazul in care va prinde vreun cutremur pe undeva candva, va doresc sincer sa va prinda in Japonia, iar nu intr-o cladire cu bulina rosie din Bucuresti. Gradul de pregatire in fata acestui gen de suparare a naturii depaseste cu mult pe cel al oricarei alte tari din lume. Nu degeaba sunt toti expertii de acord ca doar cutremurul, in sine, chiar daca a fost de intensitate suprinzator de mare, nu ar fi provocat mare bataie de cap Japoniei. Ca sa adaug la opinia expertilor si una de om obisnuit marturisesc ca, in ciuda faptului ca initial am dat romaneste ochii peste cap cand am vazut cat insistau japonezii cu simularile de cutremur si rucsacul pregatit cu baterii, radio, mancare, apa, lanterne, fluier (!) si informatii despre cele mai sigure locuri din casa (baia!), pana la urma m-am dat pe brazda si am inteles ca in tara aceea masurile de prevenire si de actiune in caz de cutremur chiar nu sunt doar niste vorbe scrijelite pe hartiile vreunei primarii in ajunul obtinerii de finantari europene.

Cum ramane cu atmosfera generala, cu eforturile de economisire a energiei electrice, cu reconstructia, cu oamenii care trec in continuare printr-o incercare tare grea? Ce cauta calatorul acolo in locul unui voluntar dintr-o echipa de ajutor umanitar? Daca nu veti suferi intens ca in loc de zeci de mii de reclame cu neon va vor orbi numai o mie, atunci fiti pregatiti sa intalniti un popor uimitor intr-o perioada in care straluceste cu adevarat. Ca soarele-rasare, daca mi-e permisa comparatia siropoasa. Nu numai ca japonezii nu se vor incrunta la calatorii grabiti sa cumpere un suvenir, ci le vor adresa un zambet mai sincer, cred eu, decat toate zambetele de dinainte de martie 2011. Motivul e simplu: pentru ca au asistat la marele exod al strainilor pusi in fata dezastrului din tara adoptiva si au inceput din nou a crede ca Japonia e singura pe lume; daca voi sunteti acolo, atunci inseamna ca nu va temeti de Japonia ca de ciuma bubonica, inseamna ca ii ajutati sa isi refaca industria turismului, ce asigura multe din resursele tarii si care intrase in coma dupa martie 2011. Inseamna ca ati trecut peste distanta, peste avertismentele "de bine" din partea statului, peste "presimtirile" negre ale familiei si peste clatinatul a jale din cap al prietenilor. Inseamna ca ati ales calea mai grea cand puteati sa mergeti linistiti la plaja pe undeva. Stiti ce veti obtine in urma curajului vostru? Respect. De la un popor care intelege perfect ce inseamna aceasta notiune. Credeti-ma, nu se compara cu niciun suvenir.

Cat de multa nevoie au japonezii de prezenta noastra ne demonstreaza o mica agentie de voiaj din Japonia, Magellan Resorts. Dezamagiti ca pe plan international se insista atat de mult pe copaci incat nimeni nu mai vede padurea, cei cativa angajati au hotarat sa ofere o calatorie unui strain sau unui cuplu de straini prin Japonia pentru ca lumea intreaga sa afle, de la un non-japonez, ca Japonia nu se reduce la zone afectate de cutremur, tsunami sau pericol de radiatii, ca viata se desfasoara normal in celelalte zone, ba chiar si in unele dintre cele afectate mai putin. Ideea a adunat curand multa sustinere din partea companiilor japoneze care s-au oferit sa ajute agentia cu bugetul necesar, din partea hanurilor traditionale japoneze (ryokan) care au ajutat la cazari, din partea mini-marketurilor si restaurantelor care vor asigura mesele calatorilor, ba chiar si din partea japonezilor obisnuiti care doresc sa le fie ghizi pentru o zi strainilor prin orasul lor natal.
 Asadar, puteti calatori prin Japonia, de la nord la sud, in toamna aceasta, gratis, inscriindu-va in programul "Travel Volunteer". (facebook, twitter)
Termenul-limita pentru inscrieri este 31 Iulie 2011, mai sunt numai cateva zile!
Inscrierea e simpla tare: completati un formular cu datele voastre si scrieti de ce credeti ca sunteti potriviti pentru a face aceasta calatorie.
Va puteti inscrie singuri sau impreuna cu inca o persoana.
Apoi platiti o taxa de inscriere de 5 dolari (aprox 14 RON) care va fi donata unui ONG ce ajuta la reconstruirea zonelor afectate. In prima faza vor fi selectati 5 voluntari sau cupluri de voluntari care vor primi un bilet dus-intors pana in Japonia pentru selectia finala.
Chiar daca nu sunteti selectati in final, ati gustat o bucatica de Japonia timp de 2 zile. Daca veti fi selectati veti calatori prin toata Japonia, timp de 100+1 zile pe cheltuiala agentiei si cu ajutorul sau.

Un vis, daca ma intrebati pe mine!

 

PS. Toate pozele de mai sus sunt din locuri unde puteti ajunge cu Travel Volunteer. Pentru motivatie. 

30 de comentarii:

  1. Sincer, pe partea japoneza a lumii, abia acum ne dam seama ca de fapt guvernul gestioneaza jalnic situatia si ca e la fel de corupt ca oricare altul. Poporul japonez insa merita tot respectul si incurajarile noastre.

    RăspundețiȘtergere
  2. Programul mi se pare super. O sa-l postez si eu, daca ma lasi, poate cineva chiar reuseste sa ajunga. In Okinawa ajung pe 1 decembrie, fix de ziua noastra nationala :D

    RăspundețiȘtergere
  3. M-as inscrie, dar ce ma fac daca si castig? Ca nu am atatea zile de plimbareala :((

    RăspundețiȘtergere
  4. @Alina: Eu oricum cred ca nu exista guvern ne-corupt :( Si ca pe masura ce situatia continua si se transforma si se dezvolta ies tot mai mult la suprafata incompetente...

    Cat priveste programul, ma bucur tare ca vrei sa-l postezi! :D E programul celor de la Travel Volunteer si cu cat il facem mai cunoscut, cu atat le oferim mai multa atentie bine-meritata pentru initiativa lor :) Posteaza-l, posteaza-l, yey!

    @Lady Io: Da, m-am gandit si eu la asta inainte sa ma inscriu :)) E, intr-adevar, un obstacol pentru un om al muncii :), dar, cine stie, poate or mai exista companii care sa fie mai intelegatoare cu cel care castiga asa ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Acesta ar fi visul meu! Am atatia prieteni in Japonia! Multumesc pentru pont. Iar ca freelancer mi-as putea permite si 100 de zile off work.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce n-as da sa am la dispozitie 100 de zile pentru Japonia! :)
    Dar o sa ma multumesc si cu o saptamana-doua cand se va ivi ocazia.
    PS: Avem si noi un concurs pe blog. POti castiga un weekend la Busteni. Stiu ca nu se compara cu Japonia, dar poate te tenteaza cateva zile la munte. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Ada: Yeah, go for it! Ce m-as bucura sa castige cineva din Romania! Ca sa nu mai spunem ca daca as castiga eu (desi e putin probabil, avand in vedere ca am mai fost deja in Japonia si am vazut dupa ce m-am inscris ca intentia lor e sa aleaga pe cineva nou-nout), nu ati mai avea loc de poze si randuri pe blog :))))

    @VertAnge: Schimb de ponturi! Cum sa nu ma tenteze muntele nostru? :) Avem niste peisaje superbe (in afara statiunilor totusi :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Vai chiar sper sa castigi!!! Bafta multa:D!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. @copilarim: Multumesc! Eu oricum o sa ma bucur oricine ar castiga si o sa urmaresc blogul acelei persoane :)

    RăspundețiȘtergere
  10. L-am postat! Eu m-as bucura sa castige cineva din Romania sa am cu cine sa beau awamori pe 1 Decembrie :D M-as bucura mult sa castigi tu, caci imi e putintel dor de tine. Daca nu castigi insa tot trebuie sa vii in Okinawa. It's a must.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Alina: Vreau, vreau in Okinawa. Imi strang bani de zor. Mi-am pus un termen in gand :D Asteptati-ma, tu si awamori ala :)) Si mie mi-e putintel dor de tine *blush*

    RăspundețiȘtergere
  12. vai, cât îmi doresc să ajung în japonia. sper că în viața asta o să reușesc :))

    RăspundețiȘtergere
  13. @Oana: Cred ca vor fi tot mai multe sanse sa ajungi acolo :D Nu stiu daca ai auzit, dar din august 2012 vor exista curse low-cost catre Japonia; Air Asia (companie din Malaezia) si ANA (companie japoneza) au facut un parteneriat :D Eu sper la un 400-500 de euro biletul dus intors, iar la oferta poate fi si mult mai putin :D

    RăspundețiȘtergere
  14. One of my dreams is to visit Japan :):x

    RăspundețiȘtergere
  15. @Ana: Sadly, the deadline for Travel Volunteer expired today but still...there's the low cost option coming up next year :D

    RăspundețiȘtergere
  16. @Mirona wow. asta este o veste bună :D

    RăspundețiȘtergere
  17. uhm, m am trezit prea tarziu dar o sa urmaresc astfel de programe. desi mi-e frica de zboruri lungi, Japonia e un vis pt mine :)

    RăspundețiȘtergere
  18. @colorsdiary: Nici nu simti zborul intr-un avion mare, mare! Ai timp sa vezi vreo doua filme abia aparute pe piata, meniurile pe cursele lungi sunt mult mai bune in general si scaunele mai confortabile. Iar la aterizare...te asteapta o tara minunata! :D

    RăspundețiȘtergere
  19. ma oftic f tare ca nu am vazut postul in timp util :( suna atat de frumos..

    RăspundețiȘtergere
  20. @Ralu: Si eu l-am vazut tarziu si l-am postat tarziu :(

    RăspundețiȘtergere
  21. "nu te poti increde complet in niciun guvern din lume"

    Nu ma incred nici macar incomplet, dar articolul este interesant si util.

    RăspundețiȘtergere
  22. @Marius Barbu: Marius, multumesc pentru vizita si comentariu!

    Intotdeauna incerc sa ma exprim cat mai "soft", nu ma intereseaza limbajul mai agresiv, nici in scris, nici in viata de zi cu zi (de unde si exprimarea citata de tine) ^_^

    Plus ca eu ma incred incomplet :) Nu ma pronunt asupra guvernarii noastre, dar in Japonia am avut incredere ca se vor obtine rezultate pozitive pentru cetateni din multe actiuni ale guvernului (indiferent de alte interese implicate). Pentru mine ar fi ciudat sa spun ca nu am incredere deloc, nici macar incomplet :), din moment ce datorita programului instituit de guvernul japonez am ajuns eu sa studiez in Japonia. N-am dat niciun ban de la mine, nu mi s-au pus restrictii, n-au fost dezavantaje ascunse, n-am avut nicio obligatie la finalul programului. Deci se fac si unele lucruri bune :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Frumos ai mai scris! Si te sustin in tot ce spui aici despre Japonia. Nu s-a terminat povestea cu radiatiile, e departe de a se termina chiar daca nu mai e atata agitatie in jurul ei. Poate daca eram mai aproape de Fukushima plecam si eu pentru ca nu e deloc de gluma. Abia peste cel putin zece ani o sa fie cat de cat ok acolo.
    In rest ce sa zic, stii si tu bine ca aici in orice orasel si satuc e ceva de vizitat si admirat. Asta e printre lucrurile pentru care admir poporul japonez. Mi-am propus si eu cat mai stau pe aici sa ma plimb ici colea, sunt enorm de multe de vazut. By the way, Okinawa e si pe lista mea! Sper sa o bifez anul asta si-ti doresc sa o faci si tu cat de curand!

    RăspundețiȘtergere
  24. Cat imi doresc sa ajung acolo.. dar cine stie, poate candva ..

    RăspundețiȘtergere
  25. mai bine nu intram astazi pe blogul tau...il tot urmaresc, dar nu atat de des pe cat mi-as dori si mare pacat am infaptuit...daca ai sti cat imi doresc sa ajung si japonia...ii iubesc pe oamenii aia si conceptiile lor...am ratat poate unica mea sansa de ajunge acolo...:((( pacat

    RăspundețiȘtergere
  26. @Ami: Buna, Ami! Eu am sa ajung vara asta in Asia, dar nu in Japonia, din pacate :((( Eu pentru Japonia vreau sa-mi rezerv mai mult timp. La Kyoto n-am vazut destul, in Okinawa, in Hokkaido etc. Eu vreau sa pun piciorul si in Tokyo si sper ca o voi face undeva anul urmator!

    @Vald: Pentru asemenea mesaje se poate folosi adresa de email de mai sus: japonia.departe.aproape@gmail.com

    @Antonina S: Nu se stie niciodata cand! :D Trebuie numai sa vrei si sa cauti oportunitatea :)

    @Cosmina: Nu cred ca asta a fost unica ta sansa! Mai ales ca nu depindea de tine, ci de un fel de loterie :) Cum i-am spus si Antoninei mai sus, oricat de dificil ar parea, intotdeauna se gaseste o cale :)

    RăspundețiȘtergere
  27. da, mai ales ca eu cred cu tarie in sintagma, "daca e sa ti se intample, se intampla"...numai ca imi pare rau ca nu am stiu in timp util ca sa pot incerca. asta e, data viitoare. invatatura de minte sa iti citesc cu regularitate blogul :p, care e o minune pentru suflet, apopo. mersi fain.pup

    RăspundețiȘtergere
  28. @cosmina: Multumesc pentru apreciere! ^_^

    RăspundețiȘtergere